Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 2 юли 2020 година

Снимка: Радио Видин

25 седмокласници от видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" днес получиха свидетелствата си за завършено основно образование на тържествена церемония в двора на училището. Видинската математическа гимназия е с най-добри резултати от външното оценяване за 7 клас.


Започва приемът на ученици за 8 клас. 44 паралелки е държавният план-прием за област Монтана, а 1067 завършват 7 клас. Документи се подават до 7 юли, като се кандидатства за всички области в страната. До 13 юли ще бъдат обявени резултатите от първо класиране. 165 са доказаните нови случаи през изминалото денонощие на заразени с коронавирус у нас, при направени близо 2 900 PCR теста. Това сочат данните от единния информационен портал.Здравната инспекция във Враца е с временно ръководство. Директорът на дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция във Враца д-р Чавдар Манов седна на стола на д-р Кети Ценова в РЗИ. 16 са активните случаи на COVID-19 областта.


Мъж от Козлодуй и жена от Мездра имат COVID-19. Сред новозаразените има и двама служители на Регионалната здравна инспекция.


Започват отчуждителните процедури на имоти, разположени по трасето на бъдещия магистрален път на територията на общините Видин и Грамада. Над 800 собственици трябва да получат в най-кратки срокове уведомителни писма за отчуждителните дейности.Покана за обществено обсъждане на предложение за поемането на дългосрочен дълг е публикувана на официалната страница на Община Видин. Според информацията Общината иска да изтегли безлихвен заем в размер, възлизащ на 850 000 лева от Предприятие за управление на дейностите за опазване на околната среда


Незаконно сметище при бившия стопански двор в село Крета беше премахнато от служители на Общинско предприятие "Чистота" Мездра. Повече от 20 години теренът е използван за временна площадка за строителни и растителни отпадъци, но заедно с тях недобросъвестни граждани са изхвърляли и битови отпадъци.


Хартиени акции в 5 епизода организира инициативната група "СМЕ.БГ" във Видин. Те се провеждат в четвъртък. Досега общото предадено количество е 2 тона и 300 килограма.


Поредица от събития по повод 170 години от рождението на Иван Вазов организира Община БерковицаСтартира превантивна кампания на Инспектората и клуб "Враца Велообщество", насочена към колоездачите, които преминават по Централната пешеходна зона. Инициативата е провокирана от множеството сигнали от граждани за велосипедисти, които се движат с висока скорост на оживени места и създават предпоставки за сериозни инциденти.


Кинопанорама на планинарското, приключенското и екстремното кино "Ехо от Банско филм фест" гостува на Археологически комплекс "Калето" Мездра за четвърти път. Програмата започва от днес и всеки ден до 4 юли  включително. Входът е свободен.


Продължават имагоцидните обработки срещу комари на територията на община Видин. Тази вечер предстоят обработки в ж.к. "Георги Бенковски“, кв. "Калето“, в Крайдунавския парк и в селищата на територията на Общината по поречието на река Дунав - Ботево, Цар Симеоново, Антимово, Гомотарци, Кошава, Кутово и Сланотрън. 


На 3 юли- в петък, заместник областният управител на Видин Лъчезар Попиванов ще проведе изнесени приемни за жителите на общините Бойница, Кула и Димово.

Вижте още

Снимката на 10 август 2020 година

Готова  е отсечката от реконструираната улица "Неофит Бозвели" в Монтана.  Отсечката от 720 метра е с нов асфалт и подмени комуникации. 540 000 лева са заделени за основен ремонт на четири улици в града.  Няма смисъл от оставка и служебно правителство- това коментираха пред Радио Видин хора, запитани за политическата ситуация. Видинчани..

публикувано на 10.08.20 в 18:00

Част от улица "Неофит Бозвели" в Монтана е основно ремонтирана

Готова е отсечката от реконструираната улица "Неофит Бозвели" в Монтана. Отсечката от 720 метра е с нов асфалт и подмени комуникации. Това е улица "Неофит Бозвели" между улиците "Панайот Хитов" и "Свети Патриарх Евтимий". 540 000 лева са заделени за основен ремонт на четири улици в града. Ремонтът на "Неофит Бозвели" е един от най-тежките,..

публикувано на 10.08.20 в 16:10

Почти 17 килограма хероин задържаха на Дунав мост Видин – Калафат

Около 17 килограма хероин са били открити в автомобил, преминаващ през държавната граница на Дунав мост Видин – Калафат. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 4, вр. ал. 2 от НК , съобщават от Прокуратурата.  Вчера около 8 часа..

публикувано на 10.08.20 в 15:30

Млади художници пресъздават подводния свят на Дунав

Подводния свят на река Дунав е темата, по която двама  млади художници работят в рамките на деветото издание на  фестивала "Дунавски вълни". С тудентите от Националната художествена академия Светослав Нинов и Анна Користашевская, които са родом от Видин, творят у силено.  Двамата художници рисуват върху стената на читалище "Цвят". Днес..

публикувано на 10.08.20 в 14:25

Гимназията по каменообработване в село Кунино с възможност да бъде обновена

Проектно предложение за ремонт и преоборудване на  Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино може да направи Министерството на културата. Средствата, които ще бъдат отпуснати, са около 720 000 лв., съобщи Яна Орлинова директор на училището. "Има възможност Министерството да кандидатства по програмата "Региони в растеж" и да..

публикувано на 10.08.20 в 14:17

Атрактивни инициативи за Международния ден на младежта във Враца

Спорт, музикално шоу, кино маратон, състезания и ходене по въже- това са част от атрактивните прояви, които се организират във Враца по повод Международния ден на младежта – 12 август. Празничният ден ще стартира в 10.00 часа в двора на НУ "Иван Вазов", където ще се проведе първото предизвикателство за байкърите от града. Състезанието по..

публикувано на 10.08.20 в 14:10

Въглищата- само пакетирани

В началото на тази година бяха въведени изменения, които регламентират продажбата на въглища за отопление през зимния сезон. Промените коментира Димчо Костадинов, директор на видинския склад на "Топливо": "Новото и различното от миналата година е, че с постановление от министерския съвет от февруари месец, вече не се предлагат насипни..

публикувано на 10.08.20 в 14:00