Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 15 юли 2020 година

Снимка: Община Видин

Поради увеличената популация на комари Община Видин предприема бързи мерки.  Тази сутрин започнаха  пръскания в видинския  кв. „Нов път“. Масираната обработка продължи и в други квартали на града. По-късно тази вечер предстои да бъдат обхванати и останалите жилищни комплекси.

Адвокатският съвет при адвокатска колегия Видин излезе със свое решение, в което подкрепя позицията на Адвокатските съвети на Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково, Смолян, написали отворено писмо, в което се иска оставката на главния прокурор на Република България - Иван Гешев и на министъра на правосъдието - Даниел Кирилов, и се присъидиняват към мотивите, които са посочени в писмото.

50-годишна жена от Враца е новоинфектираната с коронавирус в региона, съобщиха от регионалната здравна инспекция.
 
От днес започна преброяването на сградите в община Козлодуй. Петима регистратори ще правят обходи в града и населените места и ще отбелязват всички обекти, които се обитават от лица, включително административни сгради, хотели, къщи за гости, предприятия.

Общински работници тази сутрин започнаха с отрязването на клони и премахване на липово дърво в парк "Владикина бахча". Това се наложи, тъй като то бе изгнило в голяма степен и имаше опасност да падне.

8 училища в област Враца бяха одобрени за първия етап на Национална програма  „Изграждане на училищна STEM среда“. Чрез този проект се дава възможност училищата да се оборудват със съвременна техника и нови кабинети.

Поредната детска площадка в село Буковец боядисват доброволци от читалището и кметството.

23 000 лв е заделила община Ружинци за създаване на материална база за игри и отдих на децата, които живеят в деветте населени места на общината. Нова детска площадка е изградена в село Дреновец, в квартал Чорлево.

Община Ружинци е спечелила проект по ПУДОС "Чиста околна среда". В тази връзка ще се направи парк за отдих и почивка в село Тополовец, на стойност 10 000 лева.

60 хора и семейства в затруднено положение в община Монтана  ще получат хранителни пакети от договореното дарение от БЧК през юни.

Сдружение “Бъдеще за всеки” ще има общински офис за “Център за подкрепа” в град Монтана

17 души се обучават в професия библиотекар по програма "Просперитет" на Агенцията по заетостта. Обучението се провежда в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин  и е насочено към безработни хора. 

Стартира кампанията "Нулев отпадък"  в община Козлодуй. Общината ще предостави 100 броя компостери на граждани, чийто имот е с дворна част и зелени площи.

Фолклорният фестивал "Надиграване в Кула" няма да се състои.

Днес в село Гомотарци се проведе пленер за деца на брега река Дунав. Организатори на инициативата са читалище “Просвета 1928” и ателие "Нана арт".

Сиана Тодорова, самодеец към НЧ "Искър - 2004" село Зли дол, община Мездра участва в 26-ия Балкан Фолк Фест 2020, който се проведе във Варна. Шестгодишната участничка получи най- голямата награда- Златен плакет и специален диплом за участие.

Жена е приета в болница след битов скандал във врачанското село Нивянин.

Вижте още

Снимката на 3 август 2020 година

Българският ултрамаратонец Владимир Ставрев започна 721 километров пробег по маршрута "Дунав Ултра". Тази сутрин в 3:40 ч. Владимир тръгна от видинското село Куделин и до края на деня, въпреки горещото време ще измине 167 км. до град Оряхово. Владимир Ставрев мина през Видин, Дунавци, Лом и Козлодуй, в рамките на седмица се очаква да бъде изминат целият..

публикувано на 03.08.20 в 18:10

С коронавирус са врачани, живеещи в старчески дом във Варна

Двама възрастни, които са обитатели на дома за стари хора във Варна, са носители на коронавирус във Врачанско, това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Към момента активните са 19, като 13 от тях са на домашно лечение. В информационната система е подадена информация за заразен мъж на 85 г. от Мездра, диагностициран с резултат на..

публикувано на 03.08.20 в 16:50

Държавният план-прием в област Видин е балансиран

630 ученици са се записали в 27-те паралелки в област Видин, показват  резултатите от изпълнението на държавния план-прием в 8 клас към момента. Това съобщи на пресконференция Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието - Видин.   "В момента има свободни места само в Професионалната гимназия по селско стопанство в град Дунавци..

публикувано на 03.08.20 в 16:29

Ремонтират улица, пострадала от наводнението в Мизия

Ремонтират ул."Петко Банков" в Мизия. Стойността на ремонта възлиза на 2 млн. лв ., каза Пресила Вълкова , експерт "Обществени поръчки и европейски проекти и програми" в община Мизия: "Приключват ремонтите по улица "Петко Банков", пострадала през 2018 година от поройното наводнение. Ремонтните дейности ще приключат в рамките на текущата..

публикувано на 03.08.20 в 16:19

"Женско царство" на театралната сцена в Монтана

"Женско царство" е новият спектакъл в афиша на Драматичен театър – Монтана. Пиесата е комедия от Ст. Л. Костов, режисьор е Юри Статков, а художник – Тодор Деков.  В ролите зрителите ще видят актьорите Любомир Бояджиев, Мила Топалова, Стефан Милков, Димитрина Проданова, Ивайло Симеонов, Ирина Димитрова, Иван Истатков, Тихомир Иванов, Асен..

публикувано на 03.08.20 в 16:00

Писменият трудов договор гарантира трудовите права

Всеки работник трябва да получи от работодателя екземпляр от подписан двустранно трудов договор. Така ще бъдат гарантирани правата му. От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ съобщават, че  продължава практика работещи да подават сигнали за работа без трудов договор, след като вече са напуснали работните си места. От Агенцията..

публикувано на 03.08.20 в 15:05

"Огнени ритми" отново във Враца

Продължават атрактивните концерти на Симфониета-Враца под открито небе. На 5 август в двора на Етнографския комплекс ще гостуват  големите български китаристи - Цветан Недялков ("Ку-ку бенд") и Веселин Койчев ("Бели, зелени, червени") и диригента Константин Илиевски в "Огнени ритми".   В програмата са включени: Ж. Бизе - увертюра из операта..

публикувано на 03.08.20 в 14:10