Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това стана ясно по време на  заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. В него участва и заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева.



"Въпреки постигнатите резултати, в сравнение със съседните области в региона, следва да се предприемат допълнителни действия за превенция, особено с оглед увеличаващия се трафик", подчерта тя. По думите ѝ Видин е и сред областите, в които по време на извънредното положение не се е наблюдавало намаление на пътния травматизъм.

Затегнат е контролът при изпитите на кандидат-шофьорите, обясни началникът на областния отдел "Автомобилна администрация" Красимир Живков:

"През първото полугодие на практически изпит са се явили 631 кандидати. 65% от тях са издържали, а в същия период на 2019 година успеваемостта е била 74%."

Четири участъка с концентрация на пътно-транспортни произшествия по международния път Е-79 между Димово и Медовница са обезопасени тази година, посочи Беатрис Иванова, главен специалист в Областното "Пътно управление". Тя допълни, че бюджетът за ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура тази година е ограничен. За тази дейност са осигурени едва 350 000 лева.

Екипи и техника на видинската противопожарна служба са участвали в почистването на пътната настилка и са помогнали при общо 41 пътни произшествия от началото на годината. Това обаче е задължение на Областното "Пътно управление", напомниха от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", а не на пожарната. Анжелина Тотева и областният управител Момчил Станков имат и други забележки към работата на пътното управление:


"Бих искал да знам какви мерки са предприети, за да се ограничат ПТП-тата и къде е ролята на Областно "Пътно управление" в превенцията за безопасност?", попита Станков.

"Очаквах, че ще има повече информация и повече аналитична част, защото от това, което казахте, не стана ясно по какъв начин Областно "Пътно управление" съдейства за пътната безопасност, а интензивността на трафика е доста висока и имате немалко задачи", заяви Тотева и посъветва членовете на комисията да представят не само статистика, а и анализ за причините за възникване на катастрофите по видинските пътища и какви мерки трябва да се вземат.

"На Община Видин бих обърнала внимание, че няма анализ за ПТП-тата и мерките, които бихте предприели за успокояване на зони, за обезопасяване на пространствата около детските градини и училищата, осветяване на пешеходни пътеки, премаркиране и т.н. Пътната безопасност зависи от всяка една институция в областта. Надявам се да успеем заедно да намалим броя на жертвите и ранените по пътя. Да не забравяме, че тазгодишното мото на кампанията е "На пътя животът е с предимство", препоръча заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева.

От началото на годината „Пътна полиция“ е изпратила 109 писма до различни институции с конкретни предложения за по-безопасни пътища в региона, през който преминава тежкотоварният трафик от Дунав мост 2. 

Повече по темата и какво са свършили общините в област Видин можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00