Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца от Видин ще се учат на "плъстене"

Снимка: Видински фонд "Читалища"

Теренно проучване за съществуващи образци на "плъстене" в рамките на област Видин ще извърши Регионален исторически музей Видин. В музей "Кръстата казарма" ще бъде създадено пространство за учене чрез преживяване, което ще се използва за кръжочни занимания по плъстене за 15 деца и младежи. Други 300 деца и младежи ще имат възможност да се запознаят отблизо с този древен и почти изчезнал занаят. В занаятчийница ще могат да се представят демонстрации, интерактивни беседи, както и да се прилагат други иновативни подходи за привличане максимално широк интерес от страна на гражданите и туристите на Видин. Дейностите ще бъдат извършени в рамките на проекта "Занаятчийница "От руното до плъстения килим" - възраждане на един древен занаят",  подкрепен по Програма "Културно наследство", модул "Съхранение и популяризиране на културното наследство" на Национален фонд "Култура". Партньор в неговото изпълнение ще е Видински фонд "Читалища".

Плъстенето като занаят отмира през 50-те г. на ХХ век. Днес само една майсторка-занаятчийка във Видинско изработва сувенири, използвайки архаичната техника. Проектът си поставя амбициозната задача да помогне за спасяването от изчезване на този древен занаят.


Ще бъдат организирани две изложби - едната с плъсти от фонда на РИМ - Видин, а другата с резултатите от работата на децата и младежите в учебната занаятчийница.

Вижте още

Снимката на 6 август 2020 година

6 август у нас се отбелязва като Ден на ловеца . Тази година отбелязването на празника ще бъде съчетано с откриването на лова на прелетен дивеч. Общо 303 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Направени са 5 701 PCR теста. Излекувани са 190 души, 9 са починали. 872-ма пациенти с коронавирус се лекуват болница, от които..

публикувано на 06.08.20 в 18:05

Подводният свят на Дунав ще краси сградата на читалището във Видин

Стенопис, изобразяващ живота във водите на река Дунав, ще бъде създаден във Видин . Автор на проекта е графити художникът Светослав Нинов , който е един от участниците във фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Младият артист ще твори върху една от стените на Народно читалище "Цвят". Работната площ е с размери 5 на 7 метра. "Темата на проекта е..

публикувано на 06.08.20 в 17:41

Конкурс за арт инсталация в деветото издание на "Дунавски вълни"

Конкурс за проектиране на арт инсталация, включваща името на Видин или неговите символи, е обявен в рамките на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" в крайдунавския град. Това съобщи специалистът по култура в Община Видин Силвана Сюлейман:   "На много места вече и по света, и в България има подобни арт инсталации, които включват името на..

публикувано на 06.08.20 в 16:43
Тест за Covid-19

Жена на 63 години е третата жертва на коронавируса във Врачанско

Финансистката от града под Околчица се е влошила внезапно и в рамките на 6 часа от сравнително спокойно състояние се е стигнало до летален край. Смъртта е настъпила във вторник вечерта.  В момента в COVID- отделението на Белодробната болница във Враца, където е била лекувана последната жертва, има 10 пациенти. Те са в сравнително добро..

публикувано на 06.08.20 в 16:28

Община Видин с анкетно проучване във връзка с Общия устройствен план

В изпълнение на Закона за регионалното развитие, Закона за устройство на територията и в отговор на предизвикателствата пред новия програмен период на Европейския съюз, започна разработването на План за интегрирано развитие за периода 2021- 2027 година и Общ устройствен план (ОУП) на Община Видин.  При изработване на Общия устройствен план ще..

публикувано на 06.08.20 в 15:43

Отбелязваме Деня на ловеца

На 6 август по традиция в България се отбелязва Деня на ловеца. Официалният празник на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" се отбелязва о т 29 ноември 2006 г.   Тази година ще бъде съчетано с откриването на новия ловен сезон, който със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите, е..

публикувано на 06.08.20 в 14:57

Един нов случай на COVID-19 във Врачанско

През последните 24 часа са взети 62 проби от дома за стари хора в Попица, 20 на контактни лица в Мездра и 1 контролна проба на положителен за коронавирус в село Крушовица, сочат данните на регионалната здравна инспекция във Враца.  За вчера /5 август/ в Единния информационен портал и съгласно Единната информационна система има само 1 регистриран..

публикувано на 06.08.20 в 14:39