Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 31 юли 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Къде изчезнаха кошчетата за боклук? Този въпрос задават търговци по улица "Пазарска" във Видин. В зоната от спортната зала до полицията има много магазини и заведения, а липсата на кошчета е основание боклуци да се хвърлят навсякъде, сподели търговец.

Видин е най-горещият областен град в Северозапада, с температура от 37 градуса, която е близо и до абсолютния рекорд, измерван от метеоролозите на днешния ден. В останалите области - Монтана и Враца, температурите са около 35 градуса.

Общинският съвет (ОбС) одобри за финансиране и изпълнение в срок до 31.12.2021 г. 14 проекта по Програма "Малки местни инициативи - Мездра 2020". Това решение бе взето на юлската сесия на местния парламент.

Проверки за спазване на противоепидемичните мерки, в частта задължително носене на маски в закрити помещения, се извършват във Видин. До момента няма глобени лица.

Започна ремонт на отводнителната система на "Стамбол капия" във Видин. Целта е да се подобри оттичането на дъждовните води, които при интензивни валежи заливат историческия обект и възпрепятстват движението на пешеходци, обясниха строителите.

265 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие при направени 6 639 PCR теста. Това показват официалните данни на Единния информационен портал към полунощ. В областите от Северозапада са регистрирани общо 5 нови случая. Във Враца новите положителни проби за коронавирус са 2, в Монтана 3, докато във Видин няма регистриран нов случай.

Двегодишно дете е заразено с коронавирус, като според данните на РЗИ-Враца то е момиченце и е от село Челопек. Малката пациентка няма симптоми и е диагностицирана на домашно лечение, под наблюдение и в изолация. 

Изгорялата през нощта кола във Враца е на общинския съветник от БСП Мирон Драганов. Информацията потвърди потърпевшият, който отказа да даде повече подробности, заради водещото се по случая разследване. 

Рисунките на анимационните герои върху пънчетата в парк "Владикина бахча" град Видин бяха надраскани с тебешир. Най-вероятно става въпрос за деца.

За опасна хранителна добавка за отслабване "Clinic K Clinical weight-loss formula" предупреждават от пресслужбата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Към момента няма данни за наличието ѝ в България. 

Променени са таксите за туристическите услуги в Белоградчик.

Детенце на 2 години от Врачанско е било изоставено от родителите си през миналия месец, сочи отчетът за юни на отдела по закрила на детето. Общият брой вписани в регистъра деца за пълно осиновяване през месеца е 84.

Летните занимания в библиотеката в Народно читалище "Просвета 1897" - Долна Кремена приключиха.

Популярният формат "ТЯ в" ще посети и Видин в събота от 10 до 17 часа, в Регионална Библиотека "Михалаки Георгиев". Инициативата се организира от  Академия "Екатерина Каравелова" и дава възможност на активни жени,  които не са толкова известни да разкажат за себе си и дейността си, за препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Теренно проучване за съществуващи образци на "плъстене" в рамките на област Видин ще извърши Регионален исторически музей Видин. В музей "Кръстата казарма" ще бъде създадено пространство за учене чрез преживяване, което ще се използва за кръжочни занимания по плъстене за 15 деца и младежи.

Тазгодишният традиционен празник на Балкана, предвиден за 01.08 - 02.08.2020 г., няма да се състои, уведомява Общинска администрация - Берковица. Решението е взето във връзка с въведените строги противоепидемични мерки на територията на Република България, поради нарастващия брой заболели от COVID - 19. 


Вижте още

Снимката на 6 август 2020 година

6 август у нас се отбелязва като Ден на ловеца . Тази година отбелязването на празника ще бъде съчетано с откриването на лова на прелетен дивеч. Общо 303 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Направени са 5 701 PCR теста. Излекувани са 190 души, 9 са починали. 872-ма пациенти с коронавирус се лекуват болница, от които..

публикувано на 06.08.20 в 18:05

Подводният свят на Дунав ще краси сградата на читалището във Видин

Стенопис, изобразяващ живота във водите на река Дунав, ще бъде създаден във Видин . Автор на проекта е графити художникът Светослав Нинов , който е един от участниците във фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Младият артист ще твори върху една от стените на Народно читалище "Цвят". Работната площ е с размери 5 на 7 метра. "Темата на проекта е..

публикувано на 06.08.20 в 17:41

Конкурс за арт инсталация в деветото издание на "Дунавски вълни"

Конкурс за проектиране на арт инсталация, включваща името на Видин или неговите символи, е обявен в рамките на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" в крайдунавския град. Това съобщи специалистът по култура в Община Видин Силвана Сюлейман:   "На много места вече и по света, и в България има подобни арт инсталации, които включват името на..

публикувано на 06.08.20 в 16:43
Тест за Covid-19

Жена на 63 години е третата жертва на коронавируса във Врачанско

Финансистката от града под Околчица се е влошила внезапно и в рамките на 6 часа от сравнително спокойно състояние се е стигнало до летален край. Смъртта е настъпила във вторник вечерта.  В момента в COVID- отделението на Белодробната болница във Враца, където е била лекувана последната жертва, има 10 пациенти. Те са в сравнително добро..

публикувано на 06.08.20 в 16:28

Община Видин с анкетно проучване във връзка с Общия устройствен план

В изпълнение на Закона за регионалното развитие, Закона за устройство на територията и в отговор на предизвикателствата пред новия програмен период на Европейския съюз, започна разработването на План за интегрирано развитие за периода 2021- 2027 година и Общ устройствен план (ОУП) на Община Видин.  При изработване на Общия устройствен план ще..

публикувано на 06.08.20 в 15:43

Отбелязваме Деня на ловеца

На 6 август по традиция в България се отбелязва Деня на ловеца. Официалният празник на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" се отбелязва о т 29 ноември 2006 г.   Тази година ще бъде съчетано с откриването на новия ловен сезон, който със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите, е..

публикувано на 06.08.20 в 14:57

Един нов случай на COVID-19 във Врачанско

През последните 24 часа са взети 62 проби от дома за стари хора в Попица, 20 на контактни лица в Мездра и 1 контролна проба на положителен за коронавирус в село Крушовица, сочат данните на регионалната здравна инспекция във Враца.  За вчера /5 август/ в Единния информационен портал и съгласно Единната информационна система има само 1 регистриран..

публикувано на 06.08.20 в 14:39