Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старите къщи на Видин - портал към Европа

5
стара къща във Видин
Снимка: радио Видин
Два нови пешеходни архитектурно-исторически маршрута ще бъдат изработени в рамките на проекта "Видин - портал към Европа". Те ще бъдат базирани върху изданието на Нов български университет "Къщите още говорят". Видин ще оживее  като историческа епоха чрез старите видински къщи, техните истории и стопани, казва авторката на книгата Мариана Мелнишка, създател на проекта, журналист и преводач:

фрагмент от стара къща във Видин"Това беше няколкогодишен проект за издирване и описване на къщите на забележителни българи в цяла България. Обхванали сме 24 града, и къщите на видни личности. Видин е порталът от Европа към България. Това е факт. Издирвахме по архитектурна стойност къщите и личностите, свързани с тях. Така сме направили 660 къщи в цяла България. За Видин са между 20 и 30 къщи. ...В проекта ще се разказва за тези къщи, чрез тези къщи ще научим историята за града. Върху тях ще се поставят табели и това е мостът към Европа и вратата е Видин. Ще се направят маршрути, и ще се разглеждат къщите и хората, това е невероятно съчетание на нещата. Проектът ще предоставя обучение на екскурзоводи, ще го направим за две години и да стане устойчив във  времето."

Предложената услуга набира все повече популярност в много градове и ще предостави добавена стойност в опознаването на забележителностите на Видин. Проектът се реализира в партньорство с Регионален исторически музей - Видин и туристическа агенция "Фиеста турс", които ще гарантират привличането на туристи и устойчивостта на проекта в годините.


стара къща във ВидинИнициативата е част от десетте одобрени проекта за развитие на туризма в Северозападна България, които ще се изпълняват в областите Видин, Враца и Монтана и ще бъдат финансирани със 150 000 лева. Подкрепата е част от пилотната програма „Развитие на туризма в Северозападна България“ на Фондация "Америка за България". Целта на програмата е да бъдат подкрепени устойчиви инициативи, които ще допринесат за икономическото развитие на Северозападна България като привлекателна туристическа дестинация с активни и жизнени местни общности.  


Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30