Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

6 са новите случаи на Covid-19 във Врачанско

Всичките 6 нови случаи на коронавирус от област Враца са от Мездра, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Трима от тях са настанени в белодробната болница във Враца.

Мъж на 79 г. и жена на 78 г. са хоспитализирани и съобщени с бързо известие от "Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания" (СБАЛПФЗ) - Враца. В рамките на същия ден е получен и потвърдителен резултат на ПСР лабораторията в града. От започнатите проучвания по двата случая е установено, че става дума за семейство, което по повод на оплаквания е потърсило медицинска консултация. Нямат данни за контакт с вече потвърдени случаи и/или завърнали се от чужбина. В момента се предприемат действия  за установяване на техните контактни лица и съответните противоепидемични мерки във връзка с това.

Третият настанен в белодробната болница е мъж на 43 години.  Той също е хоспитализиран и е съобщено с бързо известие от СБАЛПФЗ-Враца. По-късно през деня е получен потвърдителен резултат на ПСР лаборатория във Враца. Установени са домашни контактни, а епидемичното проучване продължава. 

Другите три случая са на изследвали се по желание. Това са - мъж на 46 г. и жена на 42 г., които живеят в едно и също домакинство. И двамата са безсимптомни, на домашно лечение и медицинско наблюдение.

Третата изследвана по желание е 42-годишна от Мездра. И нейният случай е за домашно лечение и медицинско наблюдение. Тя се е изследвала по повод данни за контакт с потвърден случай в домашна среда от София. Предприети са съответните изолационни мерки, поясняват от РЗИ-Враца.


Вижте още
Музей

Снимката на 23 септември 2020 година

Започна кампания за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване   н а населението и жилищния фонд в страната. В област Видин в преброяването ще участват 360 преброители и около 110 контрольори. Желаещите е необходимо да имат поне средно образование, да са комуникативни и да имат достатъчно свободно..

публикувано на 23.09.20 в 18:05

Децата на Моравица влязоха в ремонтирана детска градина

С празнична програма днес официално беше открита новата учебна година в детската градина в Моравица, а енорийският свещеник отец Дилян Иванов отслужи водосвет за здраве. Това лято забавачницата, която е филиал на ДГ "Роза" - гр. Мездра, беше ремонтирана основно за пръв път от построяването на сградата преди близо половин век, съобщиха от..

публикувано на 23.09.20 в 17:00

Безплатно измерват белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коронавирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември . Прегледите ще бъдат извършени в кабинета на специалиста по белодробни болести д-р Иво Илиев от 8:00 до 13:00 часа на 25 септември, като няма предварително записване...

публикувано на 23.09.20 в 15:31
Мерки за недопускане на африканска чума по свинете обсъдиха на заседание на Областната епизоотична комисия във Видин.

Африканска чума по свинете в Сърбия, проверяват видински села

Областната епизоотична комисия във Видин заседава извънредно заради регистрирани случаи на Африканска чума по свинете на територията на с. Александровац, Република Сърбия. Екипи на Областната дирекция за безопасност на храните са обходили четирите села Делейна, Ракитница, Косово и Раброво , намиращи се най-близо до сръбското селище. Всички..

публикувано на 23.09.20 в 15:10

Три нови случая на коронавирус във Враца

Три нови случая на болни от Коронавирусна инфекция в област Враца са регистрирани към дата 22.09.2020 г. в Единния информационен портал. Диагностицирани за домашно лечение след положителен резултат от лабораторни изследвания са трима мъже от гр. Козлодуй, съответно на 34, 36 и 50 години. Предприети са всички противоепидемични и..

публикувано на 23.09.20 в 14:05

С юбилейна изложба художникът Тодор Деков отбеляза 80-тата си годишнина

Сценография, театрален шарж, пространствено оформление, скулптура- вече 60 години това са част от творческите страсти на Тодор Деков.  Той е автор на сценографията на 160 театрални спектакъла, има десетки изложби и участия в международни фестивали на шаржове и карикатури в страната и чужбина. Много хора го познават именно с неговите..

публикувано на 23.09.20 в 12:30

Още една положителна ковид-проба в детската градина "Слънце" в Монтана

Още един положителен тест за COVID-19 е получен от изследваните лица от детска градина №6 "Слънце" в Монтана. Това е лице от помощния персонал. Така в огнището на заразата с ковид инфекция стават общо 11 души – 7 учители, двама от помощния персонал и две деца. В градината бе направена пълна дезинфекция. Тя продължава да работи с две групи, а три..

публикувано на 23.09.20 в 12:11