Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 4 август 2020 година

Предвид зачестилите въпроси за задълженията на работодателите за осигуряване на оптимална температура при работа в горещо време от Инспекцията по труда напомня, че при подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления от Национален институт по метеорология и хидрология те следва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работещите на открито.


Премахват принудително тонер касетите от Враца, а ръководството на екоинспекцията стартира процедурата, съобщи директорът на институцията инж. Николай Йорданов. До крайната мярка се стигна, след като фирма "Рецикла“ не изпълни задължението си да отстрани 50 тона суровина от площадка в града, където ги стовари в края на миналата година.


Седем училища в област Видин имат нови директори след проведени конкурси. Те бяха обявени от Министерството на образованието и науката (МОН), заради факта, че много от директорите в страната бяха в пенсионна възраст или временно изпълняващи длъжността, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.


6 са новите случаи на Covid-19 във Врачанско. Всичките 6 нови случаи на коронавирус от област Враца са от Мездра, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Трима от тях са настанени в белодробната болница във Враца.


Продължава отчуждаването на имоти - частна собственост, намиращи се по трасето на новия път Е-79 Видин-Монтана. На свое заседание правителството взе решение за отчуждителни процедури на частни терени с обща дължина близо 28 километра на територията на видинските общини Макреш, Димово и Ружинци. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".


Продължава пръскането срещу комари във Видин. Пръскане срещу комари бе извършено късно снощи във видинските жилищните комплекси "Георги Бенковски", "Възраждане", "Бонония", "Панония", "Гео Милев", "Вида", както и кварталите "Кале", "Акджамия", парковете Крайдунавски, "Владикина бахча" и "Рова". Това е първото третиране на фирмата изпълнител по график за месец август, като следващите две обработки ще се извършат при благоприятни метеорологични условия. 


15 многофамилни сгради в град Белоградчик ще бъдат санирани по Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020, съобщиха от пресслужбата на общината. Общият размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 4 186 107,87 лева.


Безлихвен заем от 31 000 лв. е поискала община Белоградчик от Министерството на финансите. Той е определен до размера на отрицателната разлика между плащанията по начислените задължения за текущата година на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства и таксата за битови отпадъци към 30 юни 2020 г.


Персоналът на Дома за възрастни в Орешец получи бонус за работа в условията на пандемия. С решение на община Димово и на общинския щаб, на персонала в Дома за възрастни хора в село Орешец са преведени пари за работата им в условия на пандемия. 17 души от персонала в Дома са получили сумата от 325 лв. като възнаграждение за техния извънреден труд.


Сушата създава предпоставки за намаляване на дебита на водоизточника в село Дърманци, община Мездра. Това, според кмета на селото- Димитър Тронков е причината за спирането на водата, а не строящият се частен обект до самия резервоар на местния извор Сирма. Въпреки, че проблемът с водоснабдяването на селото бе временно решен, има опасност пак да се появи. Затова кметът е получил уверението на общинската упарва, че ще се помага при пресушаване на резервоара


Безвъзмездно финансиране за два проекта е получила община Мизия от Министерството на околната среда и водите. Общината ще получи по 10 000 лв. за ремонт на парковата зона в село Софрониево и за премахването на две незаконни сметища в село Липница, каза Пресила Вълкова, експерт "Обществени поръчни и европейски проекти и програми" в общинската администрация


Изложба с около 15 вида кенар подредиха във фоайето на народно читалище "Просвета 1897-Долна Кремена". Инициативата е на  библиотекаря в читалището Милка Милева и е под наслов "Изработено с любов и послание". Кенарите са върху фино тъкано платно за ризи, кърпи, чаршафи, възглавници


Хилядолетна история пази мездренското село Моравица. В центъра на Моравица личат зидовете на антична сграда, която все още не е проучена. Южно и западно от селото има некропол от десет надгробни тракийски могили. Намерени са колективни находки от сребърни римски републикански динари от първи век пр.н.е. 
Вижте още

Община Берковица организира поход до местността "Ашиклар"

Походът до местността "Ашиклар" ще се проведе на 27 септември. Това е последното мероприятие, с което Община Берковица взима участие в националния конкурс за активен начин на живот. Сборният пункт ще бъде при долния вход на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" (до спортното игрище на училището) в 10.30 часа. Общината всички жители да..

публикувано на 26.09.20 в 17:00

Местна инициативна група- Лом подписа договори с три ломски училища

Местна инициативна група /МИГ/- Лом и директори на три ломски училища подписаха три договора по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Безвъзмезната финансова помощ е в размер на 466 313,99 лв. Преди тях са одобрени и подписаните договорите по други три, съобщи Красимира Томова - експерт "Стратегия" в МИГ-Лом:..

публикувано на 26.09.20 в 16:42

Надпис с името на града е поставен до крепостта "Кастра Мартис" в Кула

Буквите са решени в цветовете на българския трибагреник и ще светят през нощта.  Надписът е дарение от Любомир Левчев от Кула. Община Кула съдейства за монтирането на постамента и осветлението на конструкцията. 

публикувано на 26.09.20 в 16:24

От новите случаи с коронавирус в Монтана са 11, Видин- 1

255 са ново-диагностицираните с коронавирусна инфекция лица. 5 047 са направените PCR тестовете.Това показва Националната информационна система. От новите случаи 1 е в област Видин, за област Монтана са 11.     Общо 19 828 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас, 4 907 от които са активни. Излекуваните лица са 14 132. От тях 119 са..

публикувано на 26.09.20 в 15:56

Обезопасяват складове с пестициди край Враца

Специализирана фирма ще обезопаси последните два склада, намиращи се в селата Мраморен и Горно Пещене, в които се съхраняват пестициди и други препарати за растителна защита, съобщиха от община Враца. До дни помещенията ще бъдат изцяло почистени, а залежалите пестициди ще бъдат извозени. Дейностите са извършени в присъствието на комисия с..

публикувано на 26.09.20 в 14:38

Занаятчийски базар се провежда във Видин

Местни занаятчии са показали своя продукция на първия занаятчийски базар във Видин . Към инициативата има интерес. "Дърводелски майстор съм- художествена обработка на дървото. Правя каручки, колички. Има интерес, нали виждате- народ има. Хубаво е, че най- после създадоха такъв базар. Дано бъде постоянен", каза Георги Георгиев от..

публикувано на 26.09.20 в 13:37

Облагородяване на село Драганица

По инициатива на местни жители във вършечкото село ще бъде изградена алея с чинари, туи и масивна чешма. Иван Найденов, Нейчо Драгилов и Митко Михайлов с доброволен труд ще направят подобренията. За това те получиха 500 лева от бюджета на Общински съвет- Вършец, гласувани с пълно единодушия на редовната септемврийска сесия. Общината ще осигури и..

публикувано на 26.09.20 в 09:59