Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино. Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света. Имаме ли култура на пиене на шампанско, с какви храни се съчетава и от всяко грозде и вино ли става шампанско, обясни технолога Венелина Латинова. Според нея названието шампанско е придобило популярност, но е неточно:

"Така нареченото шампанско имат право да го ползват само французите, защото им е патентовано име, а в България всички вина, които са произведени по този така наречен метод  "шампаноаз" или традиционен класически метод, се наричат пенливи вина и съответно такива се произвеждат във всички страни, в които се произвежда вино. Патента е на французите от областта "Шампан". Само те имат право да използват думата шампанско. Интересното е, че за да стане едно вино пенливо, просто протича една вторична ферментация в самата бутилка, в резултат на което се образуват самите мехурчета. Традиционните сортове, които се използват за пенливо вино са Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние. Шампанските се делят на "блан де ноар" и "блан де блан". Другото, което е особено, че гроздето трябва да се бере малко по-рано, отколкото за направата на обикновено вино. Отделно шампанските вина могат да имат различна остатъчна захар, съответно на вкус се усеща различна сладост. Някои изобщо нямат захар. Те се наричат "брут натюр" или "брут де брут". Първо се прави обикновено вино, в което впоследствие се добавя захар под формата на определен ликьор. Добавят се дрожди, за да изведат вторичната ферментация. Самите дрожди, които произвеждат ферментацията, също са по специфични, защото трябва да издържат на висок алкохол, тъй като във виното вече има някакъв натрупан алкохол. Самото образуване на мехурчетата става при тази ферментация и тъй като системата е затворена, въглеродният двуокис няма къде да излети и той се разтваря обратно във виното и така се получават мехурчетата, които при отварянето правят пяната и играта на шампанското. Другото, което е интересното, че при една вторична ферментация налягането в бутилката има случаи, в които достига до 5-6 атмосфери. Използва се и специална бутилка."

Ето и няколко любопитни факти за пенливото вино, което неправилно наричаме шампанско. Заради спецификата на виното, създателите му изобретяват определена форма на бутилката, в която да се съхранява, за да се запазят балончетата в него. Специално е и запечатването на бутилките- с коркова тапа и пластмасово капаче, а скоростта, с която при отваряне излиза корка, е стряскаща - 40 км в час. Чарът е същността и богатството на шампанското. В една бутилка се съдържат приблизително 50 милиона балончета.

Най-скъпото шампанско в света е "Вкус на диаманти" и струва 2,07 млн. долара. Етикетът е изработен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски. Самото шампанско е направено от Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние.

Най-старото шампанско в света пък е открито на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки,  и се предполага, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предназначен за цар Александър ІІ.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30