Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 40 градуса ще са температурите през месеца

Снимка: Радио ВИДИН


Над 40 градуса ще надхвърлят температурите през месеца, прогнозира Леночка Ангелова, началник на ХМО – Монтана. Август ще е горещ, с намаляване на валежите, което ще доведе до засушаване. Минималните температури ще са от 9 до 14 градуса. Средната месечна температура за равнинната част на Монтанско ще е между 20 и 25 градуса, а за планинската част между 12 и 18 градуса. Валежите от дъжд ще са около нормата: 50 литра на квадрат за равнинната част и между 50 и 80 литра за планинската част на региона, уточни Ангелова.

"Около 5-ти и 10-ти се очакват кратки превалявания, относително ще се понижат температурите. Ще премине студен атмосферен фронт около 15-20-ти август. Ще е горещо, градусите ще се вдигнат до 40"

Третото деседневие на август температурите ще бъдат около нормите. Около 25 август се очаква слабо понижение на температурите с валежи от дъжд.

"В края на месеца често настъпва чувствителна промяна на времето - към есенния тип".


Вижте още

Кампания набира книги за библиотека в Ослен Криводол

Стартира дарителска кампания за набиране на книги за възстановяване на библиотеката при читалището в мездренското село Ослен Криводол. Даренията ще се събират от 23 до 26 май в столичен мол. Книги могат да се носят и на място в кметството на Ослен Криводол, обясни кметският наместник Роман Иванов.  "Трябва да направим 3000, за да станем..

публикувано на 22.05.22 в 17:45

Ученици от Зверино засадиха цветя в Черепишкия манастир

Цветя от Копривщица ще украсяват двора на църквата в Черепишкия манастир. Родената в Копривщица и омъжена в Зверино Мария Павлова дари цветя , специално докарани от Копривщица за Черепишкия манастир. Заедно с нейната по-малка дъщеря и деца от клуб " Добролюбие " към СУ " Свети Климент Охридски " с ръководител Петя Илиева  засадиха и поляха цветята в..

публикувано на 22.05.22 в 15:00

"Книги за смет" във Видин преминава при голям интерес

При голям интерес преминава екологичната инициатива "Книги за смет" във Видин. Основната идея  е да се промотира разделното събиране и рециклирането на отпадъците. В самото начало на кампанията бяха минали над 100 човека, каза Мариана Добранова, един от организаторите на инициативата: " Минава много добре, минаха 100-200 човека до сега и казаха,..

публикувано на 22.05.22 в 12:20

Видин се включва в 74-ия Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица"

20 ученици от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин  ще се включат в Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", който след 2-годишно прекъсване стартира тази година.  Учениците с ентусиазъм се подготвят за този нелек поход, казва водачът на групата и учител по физич възпитание и спорт Таня Методиева:..

публикувано на 22.05.22 в 12:00

Продължават културните събития във Vida Art Festival

И в днешния ден продължават културните събития във Видин. В 11 часа пред Библиопощата във Видин деца и възрастни могат да видят куклен спектакъл на видинския актьор и  марионетист Теодор Борисов. Предстоят  културни събития, които са безплатни, казва  Михаил Михайлов, създател на платформата за събития EVENT MASTERS: " През целия ден ще направим..

публикувано на 22.05.22 в 10:50

"Книги за смет" днес е във Видин

Екологичната инициатива "Книги за смет" ще се проведе днес, 22 май, във Видин. Стартира в 10.00 часа. Всеки, донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса, ще получи в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат, да носят пластмасата, изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по- малко място...

публикувано на 22.05.22 в 09:55
село Моравица

Село Моравица празнува днес

Второто по големина мездренско село Моравица отбелязва своят празник днес. Официално ще бъде открита новата сграда на читалището, обясни кмета Росен Ценов: "В 9.00 часа ще започнем с литургия в храм "Свети Николай" , по стар стилна 22 май  е летен Свети Никола и е храмов празник на църквата, затова  ще се освети курбан, който е от църковното..

публикувано на 22.05.22 в 09:05