Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експонатите на музей "Конака" в нова светлина

Исторически музей "Конака" отново посреща посетители, след ремонт и осъвременяване на част от експозиционните пространства. Със собствени средства и доброволен труд е освежена залата на постоянната експозиция и залата за временни изложби, обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Десислава Божидарова:

"Ние сме освежили интериора на "Конака", осветлението е ново, икономично, защото старото беше доста нерентабилно. Всичко това е с наши сили и средства и с доброволния труд на всички служители в музея. Смятаме да продължим, искаме да довършим започнатото. Съжаляваме, че "Конака" беше изключен от всички проекти, които се направиха за обновяването на центъра, виждате отсреща гимназията колко добре изглежда и нашият Конак, който е като сираче... Много ще ни е трудно с наши сили и средства да го правим. Входната такса ни е единственият приход, който бихме могли да използваме за подновяване на пространствата и експозициите..."Залата за временни изложби е по-светла и приветлива. Наесен в нея се очаква да бъдат представени най-ценните находки, открити миналата година при археологическите проучвания по трасето на газопровода.

Постоянната експозиция на исторически музей "Конака" не е променена, но тя и досега бе достатъчно впечатляваща, а новото осветление допринася за по-ефектното представяне на артефактите.
"Тук, долу, на първия етаж е проследена цялостната история на Видински регион като се започне от праисторията, разкопките и проучванията... появата на бронза и най-емблематичните култури за региона ни - това при село Балей,  находките от тракийското погребение край село Градец, и находките от Рациария, скулптурното изкуство, мозайката е открита във вила край Рациария."Видинският музей "Конака" очаква нови посетители, които да продължат да разкриват неговите тайни. Заради пандемията и задължителната дезинфекция на помещенията, работното време на обекта е от 9:00 до 11:00 и от 14:00 до 17:00 часа. На входа има дезинфектант, носенето на маски е задължително.

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30