Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 август 2020

Исторически музей "Конака" отново посреща посетители, след ремонт и осъвременяване на част от експозиционните пространства.


255  са новозаразените с COVID-19 у нас при направени  5 325 PCR теста, показват официалните данни от единния информационен портал за денонощие. Един е новият случай във Видин- мъж на 70 години от областния град. 

По данни на РЗИ – Враца в областта са регистрирани два нови случая на коронавирус.


Правителството oдобри 30 млн.и 500 хиляди лв. допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2020 г. за помощта de minimis. Финансови средства ще бъдат предоставени на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза. С друго свое решение правителството отпусна 6,5 млн. лв. за закупуване на ваксина срещу заболяването „Син език“. Чрез поголовната ваксинация на всички възприемчиви животни към заболяването „Син език", ще се гарантира доброто здравословно състояние на животните и недопускане на заразата, информират от правителствената пресслужба. 

Община Белоградчик получи от Министерството на образованието и науката нов училищен автобус, който ще се ползва от общинските училища.


4 многофамилни жилищни сгради в Козлодуй ще бъдат санирани,  съобщават от общината. Проекта за енергийна ефективност е на стойност почти 1 милион и 500 хиляди лева. Одобрени са 20 проекта на 11 малки общини, като общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на почти 29 млн. лева. Средствата са по оперативна програма РЕгиони в растеж. 

Врачанският окръжен съд оправда бившия изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Светозар Луканов по обвинение за покупка на компютърен томограф за нуждите на лечебното заведение при завишени цени.


100 км е предвидено да пробяга Владимир Ставрев в третия ден от 721-километровия пробег по маршрута "Дунав Ултра". Ултрамаратонецът  днес е тръгнал рано сутринта от село Байкал и се очаква да завърши в град Свищов.


По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов стадионите се отварят за публика, при спазване на необходимите противоепидемични мерки срещу Covid-19. Според заповед на министъра на здравеопазването, капацитета на спортните съоръженията трябва да бъде запълнен до 50% .  Максималният допустим брой на зрители в сектор е 1000 души, които трябва да бъдат настанени през седалка. 

Младата цигуларка Зорница Иларионова гостува този четвъртък, 6 август, на видинска сцена.


Едни от най-популярните млади български изпълнители ще си припомнят игрите на 90-те в края на седмицата във Видин. Дара, Павел&Венци Венц, Йоана и Петя Алекса & Монти ще изнесат концертна програма на "Summer Vibes Festival"


Берковица ще бъде разтърсена от "Мото рок фест", който ще се проведе от 7 до 9 август в парк "Св. Георги Победоносец" в града под Ком.


Ново събитие от инициативата "На базар сме!" ще се проведе във Видин. Организаторите - Белла Антова и Изабела Василева-Бенджи от платформата SТЕТИКА, канят видинчани на 15 август на базар и брънч в жилищен комплекс "Химик".


"Трабант фест" ще се проведе за първи път във ВършецПоводът е "Празника на Курорта, минералната вода и Балкана", който се отбелязва всяка година през месец август с различни прояви, както и честването на 170 години от обявяването на града за курорт.


Над 40 градуса ще надхвърлят температурите през месеца прогнозира Леночка Ангелова, началник на ХМО – Монтана. Август ще е горещ, с намаляване на валежите, което ще доведе до засушаване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Ремонтираха улица във Враца

Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа.  От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост". Пътната артерия е с нова настилка, като са ремонтирани и тротоарите.  Улицата е първата в града под Околчица, която е със специална табела,..

публикувано на 19.04.24 в 07:49

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05