Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стратегия за намаляване на отпадъците разработи Община Белоградчик

Общинският съвет в Белоградчик одобри на последното си заседание годишния отчет на „Програмата за управление на отпадъците в общината за 2019 г.” В нея на първо място се отчита, че количеството смесени битови отпадъци трайно се движи около 1 250 тона годишно. Затова една от поставените цели в Програмата е предотвратяване и намаляване на образуването на отпадъци.

Основната мярка за постигане на тази цел е осъществяването на контрол върху генерираните отпадъци за изпълнение на дейностите по предотвратяване и намаляване на отпадъците чрез притежаване на комплексни разрешителни, лицензионни и регистрационни режими. Другата мярка е въвеждане на фамилно компостиране. В тази насока Община Белоградчик е разработила проект „Белоградчик: Нулеви отпадъци чрез разделно събиране и компостиране в домакинствата”. През месец юли тази година е получила писмо, че проектът е одобрен и се очаква този месец да бъде сключен договорът за безвъзмездна финансова помощ.

Освен това в общината е възстановено действието на системата за разделно събиране на отпадъците на опаковки от населението. Общината е сключила договор за изграждане и обслужване на системата за разделно събиране на отпадъците още през 2017 г. Съгласно договора на 15 места в града са поставени контейнери за разделно събиране на стъкло, хартия, метал и пластмаса. За отчетния период в резултат на разделното събиране са предадени за рециклиране: 1,460 т. хартия, 1,386 т. пластмаси и 2,030 т. стъкло. Системата не изисква финансиране от страна на общината.

От декември 2016 г. започна извозването на отпадъците на общината до регионалното депо във Видин. Сега общинското ръководство си е поставило за цел рекултивацията на съществуващото депо и почистване на всички нерегламентирани места, на които се изхвърлят отпадъци. В тази връзка общината е разработила проект „Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци”, за който вече има издадено разрешително за строеж и сключен договор. Очаква се изборът на изпълнител до края на този месец. Програмата е отворен документ, изпълнението на който се отчита ежегодно и подлежи на актуализация при промяна на фактическите или нормативните условия в процеса на нейната реализация.

Вижте още

Снимката на 23 октомври 2020 година

Отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с ръководител Живка Сливенова, стана победител в състезанието " Аз познавам Видин ". Традиционното състезание се провежда по повод Духовния празник на Видин- Димитровден. В проявата под надслов "Фолклорът-извор на красота и вдъхновение" участваха 6 видински училища, които чрез танци, песни и презентации показаха..

публикувано на 23.10.20 в 18:10

Първи фермерски пазар във Видин предлага стоки на местни производители

Първи фермерски пазар се проведе във Видин. На 20 щанда на площад "Бдинци" са изложени млечни продукти, мед, вина, ракии от местни производители. Предлагат се също сок от арония и фиданки годжи бери, цветя, тикви и зеле. Инициативата е на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" , със съдействието на Община Видин. Извънредната ситуация, която..

публикувано на 23.10.20 в 18:05

Велосипеден поход тръгва към "Божурица"

Велосипеден поход до местността Божурица ще се състои утре 24 октомври. Началото е от град Дунавци, след което в 10:15 ч. ще има сборен пункт на площада в село Синаговци, съобщи за Радио ВИДИН Марио Симовонян кмет на Синаговци. "Това е във връзка с предстоящия празник на града. Организира се от община Видин и кметствата на Синаговци и Дунавци...

публикувано на 23.10.20 в 15:04

Отборът на училището по изкуствата спечели състезанието "Аз познавам Видин"

Отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" са победители в състезанието "Аз познавам Видин". Традиционното състезание се провежда  по повод Духовния празник на Видин- Димитровден. В проявата под надслов "Фолклорът-извор на красота и вдъхновение" участваха 6 видински училища, които чрез танци, песни и презентации показаха характерни особености на местния..

публикувано на 23.10.20 в 14:33

Патронния си празник отбелязва езиковата гимназия във Видин

Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин отбелязва своя патронен празник. Гост на тържеството бе заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова. Тя поднесе своите благопожелания и прочете поздравителен адрес от кмета д-р Цветан Ценков.  "Видинската езикова гимназия е училище, което заслужено се..

публикувано на 23.10.20 в 14:31

Пускат отново тировете през "Витиня"

От 2 ноември тир-овете вече ще могат да пътуват и през прохода "Витиня", съобщи директорът на Областно пътно управление Монтана инж. Илия Илиев. В момента тир-овете от Видин за София преминават през прохода "Петрохан".  "От 2 ноември трафикът ще бъде пренасочен по път I-1". Заради натовареното движение се бави ремонтът на пътя от Благово..

публикувано на 23.10.20 в 13:55

Празник на есента във видинска детска градина

Празник на есента си направиха във видинската детска градина "Арабела" във Видин . Разделени на групи в двора на детската градина,   с различни интерактивни игри, децата изучаваха и опознаваха есента. Целта е децата да са на открито, обясни директорът на детската градина Данка Стаменова : "Нашата цел е децата да прекарват колкото се може..

публикувано на 23.10.20 в 13:48