Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 август 2020 година

Снимка: Община Мездра

Акция срещу неправилното паркиране започва община Мездра. За целта е определена работна група, която да следи за изпълнението на наредбата за поддържане и опазване на обществения ред. Работната група ще извършва проверки за моторните превозни средства, които са паркирали в нарушение на изискванията. При констатиране на нарушение, на лявото странично стъкло на неправилно паркираните автомобили (зад шофьора) ще бъдат поставяни стикери с предупредителни надписи: "Паркирали сте неправилно!", "Автомобилът е маркиран в нарушение на Наредба №1 на ОбС - Мездра" и "При повторно нарушение ще ви бъде съставен акт!". Целта на акцията е оказване на положителен превантивен афект върху водачите, подобряване на пътния трафик и улесняване движението на пешеходците, съобщават от Община Мездра и напомнят, че актовете за установяване на извършено административно нарушение могат да бъдат съставяни и в отсъствието на водача. 

В страната антиправителствените протести продължават и днес. На площада пред сградата на общината във Видин вчера вечерта недоволни граждани се събраха за 32 път. Освен оставката на правителството и главния прокурор, има и искания на местно ниво, казаха протестиращи. 


116 случая на Covid-19 са били установени у нас през последното денонощие по данни от Единния информационен портал. Направени са 3 667 PCR теста. Няма нови случаи за Видин и Монтана. За Враца са установените са шест. До сега потвърдените случаи за Видин са 241, 96 са за Враца, 55 за Монтана.


Здравните власти взеха 137 проби за COVID-19 във Врачанско. Те са предимно от дома за стари хора в Хайредин и спешните ценрове. 


На извънредно заседание в Мездра общинският съвет реши да прехвърли като държавна собственост част от четвъртокласната пътна мрежа. Пътят Ребърково- Зверино, чиято собственост ще бъде променена, е с дължина два километра и сто метра. 


22-ма души от община Ружинци, които доскоро са били без работа са назначени по Регионалната програма за заетост. Те ще работят по четири часа на ден в продължение на четири месеца. 


Инициативен комитет "За Гюргич" учредиха в населеното място, което е на територията на община Ружинци. Инициативният комитет ще работи редом с общинската администрация. 

В четири от шестте районни управления на полицията престъпността е спаднала драстично през юли, показва анализ на ОД на МВР във Враца.

Освен за първокласници, за предстоящата учебна година ще има и еднократна помощ за записани в 8 клас в държавни или общински училища. Както и за първи клас, помощта е 250 лева. Разпределена е на два транша. 

Новата учебна година ще започне нормално, но заради пандемията от COVID - 19 предстои допълнителна организация в учебните заведения, коментира председателят на синдикат "Образование" към КТ"Подкрепа" Юлиян Петров. 


Нов модерно оборудван кабинет за учениците от начален етап ще бъде изграден в СУ"Свети Свети Кирил и Методий" Видин. Изграждането му ще стане факт след като училището спечели финансиране по националната програма за "Осигуряване на съвременна образователна среда" към Министерството на образованието и науката.

Професионалната гимназия по селско стопанство в монтанското село Георги Дамяново ще получи финансиране по Национална програма за изграждане на училищна STEM среда. 


Фестивал на българското кино започва от днес в община Ружинци и ще продължи  до 15 август. Прожекции на български филми ще има в четири от по-големите населени места в общината. Специален гост ще е актьорът Любен Чаталов.


Открито лятно кино ще се проведе в мездренското село Зверино. Инициативата се организира от ученическия клуб "Бъди Креативен" и кмета Стоян Петров. 


Нови шезлонги и чадъри са поставени на разклона за село Згориград и местността "Леденика" във Враца. Инициативата е на Младежкия център в града.   


Възстановен е фонтанът край крепостта "Баба Вида" в Крайдунавския парк на Видин, който от години не работеше.  Пуснат е отново, след като е отстранена повреда на съоръжението.  


Конфедерация на българските писатели - клон Враца и литературен клуб "Арфа"в партньорство с читалище "Развитие - 1869" във Враца организират "Павилион "С любов към думите", който ще е пред читалището в града. Инициативата ще продължи до четвъртък. 


Видинският куклен театър в четвъртък ще е с представление на открито на сцената до художествената галерия в града. Ще бъде представен моноспектакълът на Маргарита Костова "Дядовата ръкавичка".


Спорт, музикално шоу, кино маратон, състезания и ходене по въже- това са част от атрактивните прояви, които се организират във Враца по повод Международния ден на младежта – 12 август. Празничният ден ще стартира в 10.00 часа в двора на НУ "Иван Вазов", където ще се проведе състезание по приложно колоездене.  


Изложба на малки художници под наслов "Чипровци-моят роден град" ще бъде открита утре  в двора на  "Катеринина къща" в Чипровци. Детските рисунки ще бъдат експонирани до края на септември. В инициативата  са участвали деца на различна възраст, а рисунките са свързани с планината и чипровския килим. Изложбата се открива в 10 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39