Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма Богородица е!

2
Снимка: Радио Видин

Днес Българската православна църква чества един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица, известен и като Голяма Богородица. Света литургия се проведе от 9 часа в катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски" във Видин. Вярващи споделиха, че се молят основно за здраве:

"За починалите и моята майка, днес има имен ден... За здраве на семейството, това е голям празник... За здравето на целият български народ... Молиме се за всичко, най- вече за здраве."

Силният пороен дъжд не попречи на видинчани да посетят катедралния храм, да се помолят и да запалят свещичка за починалите близки и роднини. 

Празникът Успение Богородично е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот, обясни Врачанският митрополит Григорий:

"Блажено заспива, за да бъде възкресена и взета с тяло на небесата. За да застане пред Божия престол и да продължи своята мисия като майка на целия човешки род. Да моли Господ Исус Христос за всички човеци, да помага на вярващи и невярващи, на праведници и на грешници. На всички тези, които я обичат, почитат и призовават закрилница пред Бога."

Именно за това Голяма Богородица е сред най-почитаните празници. Имен ден имат над 198 хил. българи


"Това е ден на надежда, защото за всичко можем да й се помолим – и за здраве, и за успехи, и за детерождение, и за запазване на децата, за защита от болести, от всякакви беди", казват вярващи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30