Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчик посреща любителите на класическата музика

Петият летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер с  голям концерт, посветен на 170-тата годишнина на Белоградчишкото въстание. 

plamen_kartalovВ памет на участниците в него, водещи солисти на Софийската опера и балет ще изпълнят произведения на Парашкев Хаджиев и Любомир Пипков. В програмата на фестивала са включени и два детски спектакъла. За първи път фестивалът ще бъде проведен в летния кинотеатър "Гъбите", а не както досега в двора на Белоградчишката крепост. Решението е взето във връзка с противоепидемичните мерки срещу пандемията от COVID-19. Откриването му е от 20 часа, а в следващите два дни са предвидени две детски представления с начален час 18.

"Особеното на Петия летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" е, че за първи път включваме програма за най-младата публика, която ще бъде част от това сърце на културата на града. За първи път ще представим две музикално- сценични произведения за публика, която ще отиде може би и за първи път на опера. Това е "Вълшебната флейта" от Моцарт и "Трите прасенца" от композитора Александър Райчев. С това искам да поканя най-младата ни публика, за да привлечем най-малките зрители към нашето изкуство...", допълни акад. Карталов. 

Големият оперен режисьор академик Пламен Карталов, реализирал редица новаторски постановки и международни проекти, създал многобройни вълнуващи спектакли на открито е в основата на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". Освен служебно акад. Карталов има и лична връзка с града под скалите, каква е тя чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21