Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ралица Миланова: Децата трябва да посещават зъболекар поне два пъти годишно

Снимка: Радио Видин
Три са стъпките за здрави детски зъби - системно посещаване на зъболекар, правилно хранене и четкане на зъбите. Това обясни в предаването "Направление здраве" лекарят по дентална медицина д-р Ралица Миланова. По думите ѝ, първото посещение при зъболекар е добре да е на около 3-годишна възраст, а след това детето системно да бъде водено на прегледи:

"Децата трябва да се водят поне два пъти годишно на зъболекар. Обикновено родителите идват, когато забележат кариес в устата на детето си. Кариесът, когато стане видим за родителя, вече е доста напреднал. Ако дойдат просто на профилактичен преглед, ние сме подготвени, имаме инструменти и знания да установим наличието на кариес много преди да е станал видим за родителя. Може би към 3 години е една добра възраст детето да започне да ходи на зъболекар, да свикне с обстановката, с личния си зъболекар и когато се наложи да се направи някаква процедура, то вече да не е под стрес."


Храните, които са вредни за зъбите, са вредни изобщо за детското здраве, обясни още зъболекарят:

"Това са въглехидратните храни, които масово се продават навсякъде - вафли, бонбони, шоколади в изобилие ядат децата. Това се отразява не само на зъбите, но и на здравето на децата. Масово се виждат деца с наднормено тегло и болести, които не са типични за ранната детска възраст. Когато и хигиената е занижена, зъбите започват да страдат - появят се кариеси, след това усложнението на кариеса, болката..."


Децата трябва да се приучат на добра устна хигиена от най-ранна възраст, съветва д-р Ралица Миланова:


"Част от нашата работа с децата е да ги научим как да си мият зъбите. Хубавото, качествено миене на зъбите трябва да продължава поне 2 минути. Децата обикновено нямат това търпение... Целта на миенето на зъбите е премахването на плаката от всички повърхности, за което е нужно време - поне 2-3 минути."


Тази есен ще се проведе поредната кампания за силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст. Д-р Ралица Миланова е един от лекарите по дентална медицина, участващи в инициативата.

"Кампанията започва от септември и продължава до ноември. Изпълнителите са определени, списъкът може да бъде намерен в интернет. Поставянето на силанти е профилактична мярка. Силантите се поставят върху дъвкателната повърхност на първите постоянни дъвкателни зъбки, които поникват в устата на детето. Това се случва между 5 и 8 години", обясни д-р Миланова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30