Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комисар Венцислав Райков: Пожарникарят трябва да е смел, но и отговорен

Честит празник на огнеборците

| обновено на 14.09.20 в 15:37
Снимка: Радио ВИДИН

Днес Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и българските пожарникари отбелязват своя Професионален празник Чества се годишнина от учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България. Денят е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г. 

Борбата с огнената стихия е сложен процес, в който пожарникарите, повече от всички други служители на реда и гражданската безопасност, трябва да имат редица качества и таланти, както и личен характер, за да могат пълноценно да упражняват професията си. Комбинацията от уникални служебни задължения, нестандартно работно време и гъвкав начин на живот са предпоставка за някои специфични личностни характеристики. За предизвикателствата на професията на пожарникаря говорим с комисар Венцислав Райков- директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана:

"Пожарната в Монтана изпраща една сравнително спокойна година. Около 1/3 са по-малко произшествията. COVID- 19 усложняваше донякъде работата на колегите... Парка има всичко необходимо. Получихме по  линия на трансгранично сътрудничество със Сърбия два пожарни автомобила тип пикап. Те са високопроходими. Имаме и два дрона за наблюдение на пожари... Към професията има интерес. За едно място за редови пожарникар кандидтстват 10 момчета, а за водач на специализиран автомобил- пет. За нашият регион е добра статистика..."


Пожарникарят трябва да притежава много качества, категоричен е комисар Райков:
"Трябва да е физически годен и психически устойчив... Трябва да работи в екип. За смелостта, то той трябва да пази живота си и този на колегите, и да спасява хора, и да елиминира пожара... "

В региона се работи по превенцията, провеждат се различни мероприятия:
"Освен "Млад огнеборец" има и "Млад спасител". Тази година не се проведоха, заради пандемията. Поддържаме връзка с децата и ако се нормализират нещата, ще ги проведем. Превенцията не е само работа с деца- екипи ходят по населените места и разясняват редица неща... Развиваме доброволните формирования много добре."

За Седмицата на пожарната безопасност в Монтана са предвидени редица прояви. 

"Обявени са дни на отворените врати. Ще проведем едно пожаро-тактическо учение в Монтана. Ще демонстрираме действие на пожарна техника, спасяване при наводнение, катастрофа с влак и други. Ще наградим заслужилите служители... "
Пожелавам на всички  колеги и техните семейства, коио работят в пожарните във Видин, Монтана и Враца здраве и късмет. Честит професионален празник." 


Защо комисар Райков е избрал тази отговорна професия и цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43