Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските училища посрещнаха своите ученици (видео от дрон)

| обновено на 15.09.20 в 15:41
14
ОУ "Иван Вазов" - Видин
Снимка: радио Видин

400 ученици в 19 паралелки ще учат в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин през учебната 2020/2021 година. В 9.00 часа започна тържественото посрещане на 8-класниците пред централния вход. 104 деца са записани в 8 клас, в 4 паралелки със специалности: търговия, компютърна техника, организация на хотелиерството и електротехника. Тази година всички паралелки са дуално обучение, а училището посрещна 57-и випуск: 
"Нашето училище, което вече е и ваше е с повече от 55-годишна история. Вие сте 57-ите. Ние вярваме, че днес пред нас стоят уверени и сериозни млади хора. Знаем, че заедно, след 5 години, ще изградим едни успешни и вярващи в себе си младежи. Днес започва новата учебна година. Да ви пожелая да сте здрави, силни, любопитни, мечтаещи смело и вървящи смело напред", каза директорът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева.
Не по-малко е вълнението на родителите, изпратили днес своите деца в 8 клас:
"Дъщеря ми си избра училището, още отдавна. Каза, че има развитие, че тук работят по проекти, че е дуално- хем работа, хем учене. Пожелаваме на учениците успех, кураж и успешно да завършат... Синът ми си избра туризъм- специалност, който дава широко приложение. Езиците са много необходими в днешно време. Успешен старт и дано да учат в училище, да не се налага да са онлайн..."
От 10.00 часа беше откриването на новата учебна година за 9 и 10 клас и от 10.30 часа за 11 и 12 клас. По- големите са посрещани директно в класните стаи. Директорът Мариета Георгиева раздаде удостоверенията за завършен първи гимназиален етап на 11-ите класове по стаите. 
Приключва ремонтът на сградата на училището. Довършителните работи няма да пречат на нормалното протичане на учебния процес. Влизането в училището ще става през два входа с турникети /системи за контрол на достъпа/. По коридорите са сложени стрелки, които да указват посоката на движение. Осигурени са диспенсери и дезинфектанти, предприети са всички необходими мерки за предпазване от коронавируса.

ППМГ
В двора на ППМГ "Екзарх Антим I" Видин  се събра  само една малка част от фамилия МГ - 5 и 8 клас. Всички останали ученици отбелязаха празника по класните стаи. 

Директорът на училището Румяна Петрова се обърна към присъстващите: 

"Казват, че когато много хора си пожелаят нещо, то се случва! Всички си пожелахме да сме заедно от началото на тази година и се случи! Радвам се, че в днешния ден сме в двора на прекрасното ни училище. Училището, доказало се в годините с успехите си, с прекрасните си учители и с най-модерната визия в нашия град! Годината, която ни предстои, ще бъде пълна с много неизвестни! Но нали сме математическа гимназия - ще се справим всички заедно с тях. Уважаеми колеги, отговорна е вашата роля, защото във вас обществото ни вижда творците и откривателите на таланти. Вие сте хората, които показват пътя към доброто, любовта и щастието! Продължавайте да работите с ентусиазма, който само вие го имате! Пожелавам ви да сте здрави - вие и вашите семейства, и в края на нелеката година, която ни очаква, да се поздравим с поредните успехи!На вас, уважаеми родители - благодаря за доверието! Така, както в избора подкрепихте децата си, така подкрепяйте и нас в бъдеще! Доверете ни се, а там, където не сте съгласни, споделяйте! Когато сме заедно, нещата се случват! На добър час!"


ОУПървият звънец удари днес и за учениците на Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин. На първия учебен ден училището заложи на българските традиции! Учениците и учителите се явиха на 15-ти септември, облечени в народни носии. Инициативата е част от патриотичното възпитание на подрастващите и има за цел да повдигне духа в началото на новата учебна година. Тържественото откриване на новата учебна година започна с издигане на националното знаме под звуците на химна на България. 

Директорът на училището Росица Димитрова посрещна учениците с топли и приветливи думи, като благодари за доверието, което всички родители и ученици им възлагат и ги приветсва с "Добре дошли" във втория им дом: 
"Добре дошли сте ми, вие скъпи първокласници, мили прекрасни деца с национални носии...  Да пазим българското, да обичате България, това са едни от най-важните неща, на които ние ще се опитаме да ви научим. Благодаря ви, скъпи родители на първокласници, че ни дадохте своето доверие. Добре дошли в нашето родно училище, добре дошли в нашия втори дом, нека да е успешна, да е спокойна да е здрава и присъствена новата учебна година."
Своите поздравления отправи и кмета на Видин д-р Цветан Ценков, като изрази искрените си впечатления от това, че децата са облечени в български традиционни носии:

"...Попътен вятър, много здраве на всички ви желая  и успешна година."
Първокласниците Теди, Еви и Катерина споделиха вълненията си от първия учебен ден и обещаха да изкарват само добри оценки:
"Днес е празник, на училището, за първи път ще бъда на училище. В училището се учи, обещавам да бъда добър ученик...Чувствам се добре, вълнувам се. В училище ще пишем, ще рисуваме и ще четем. Знам азбуката... Вълнувам се, в училището се учи, ще бъда добра ученичка."
Вместо цветя, ръководството на училището събираше средства в поставени във всяка класна стая кутии, които ще отидат за спешна операция на тяхна ученичка от 10 клас. 

Първият звънец днес удари и за учениците в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Ново село. За първи път училищният двор на училището бе полупразен на 15 септември. Учениците влязоха в класните стаи, а родителите и гостите останаха извън училищната ограда. Пред окичения с цветя вход останаха само първокласниците, петокласниците и новия випуск в професионалното обучение „Логистика на товари и услуги“.

И все пак учителите получиха цветя, издигнат бе българскияТ трикольор, малко първолаче рецитира стихче, директорката г-жа Цветкова изнесе кратко приветствие.

Поздравителни адреси бяха получени от Началника на РУО Видин г-жа Веселка Асенова, от Председателя на ОбС Ново село г-н Иво Вергилов, от Военно окръжие Видин, от Центъра за кариерно ориентиране Видин и от НЧ „Земеделец-1874“ Ново село. Секретарят на читалището г-жа Любка Ангелова подари на първокласниците по томче от Детска енциклопедия и Училищна програма. Пет деца прекрачват за първи път училищния праг, а 10 юноши са избрали да продължат в професионалната паралелка на училището.


Начално училище " Васил Левски" Белоградчик откри новата учебна година с тържество на което заради мерките за безопасност присъстваха само учениците от първи клас и техните родители. Директорът Илиянка Панайотова приветства първокласниците с думите:

" Скъпи първокласници днешния ден е много специален за вас, специален е защото вече сте пораснали и смело крачите към прага на родното училище. Тук в училище ще научите азбуката, ще се научите да четете , да пишете, да смятате, много ще играете, ще рисувате, ще творите, ще намерите нови приятели. Подайте смело ръка на вашите учители, те ще ви поведат по пътя на знанието и мъдростта." 

Останалите ученици влизат в класните стай по график от 10 часа. 





ОУВидинското училище "Иван Вазов" посрещна своите най-малки ученици. Първият учебен ден за 65-те първокласници започна с химна на Република България и с песента на училището. На тържеството присъстваха представители на общински, държавни и духовни институции. Общият брой на учениците за тази учебна година е 570, каза  директорът на училището Пролетка Цветкова:


"Мили деца, днешният ден е много специален за вас, защото показва, че вече сте големи... Заедно с вашите учители ще откриете магията на книгите... Уважаеми колеги, пожелавам ви много сили и енергия и да имате поводи за гордост! Уважаеми родители, вашата подкрепа ще ни бъде необходима повече от друг път! Говорете и насърчавайте децата си, да се пазим взаимно."

Класната Цветанка Неделкова посреща своите първолачета за осми пореден випуск, тя е с многогодишен професионален опит и специален подход към всяко едно дете: 

"В тази необичайна учебна година се надявам всички деца да са здрави и успешно да ги ограмотим... Ежедневно ще напомням правилата, за да изградят някакви навици. Аз ще нося шлем."

В училището изолатор ще е лекарския кабинет. Там децата ще престояват за кратко време, докато дойдат родителите им да ги вземат. Родителите и децата бяха запознати с новите изисквания. Те са съгласни с тях и се надяват най-вече на педагозите, които да подсещат децата за маските и за дистанцията между тях: 

"Не се притеснявам, намира си бързо приятелчета. Знае за маската, за мерките. Трябва да носят маски и да слушат госпожата... Мисля, че са достатъчно информирани децата, но дали ще спазват всичко?"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28