Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година в област Враца

13
Снимка: ППМГ „Акад. Иван Ценов“ Враца

ППМГ "Акад. Иван Ценов" Враца откри новата учебна година. В гимназията ще се обучават близо 827 ученици, разпределени в 32 паралелки. За първи път се въвежда дуална форма на обучение, в професионална паралелка със специалност "Приложен програмист".


"Различна, вълнуваща и изпълнена с предизвикателства учебна година" – така определи в приветствието си директорът на училището Татяна Василева, новата учебна 20/21 година. Тя поздрави с "Добре дошли" петокласниците и осмокласниците, които се бяха събрали в двора на училището, при спазването на всички противоепидемични мерки. Останалите възпитаници на гимназията бяха поздравени по случай 15 септември с предварително подготвен от ученици кратък филм, публикуван на сайта на гимназията и във фейсбук. В приветствието си Василева подчерта постигнатите успехи на учениците от врачанската математическа гимназия - на НВО по математика и български език гимназията е на 29 място в страната, а на ДЗИ по български език – на 89 място в страната, което я нарежда сред първите 100 най-добри училища в България. 


По традиция на специална церемония бяха наградени учители за цялостна дейност и ученици постигнали високи резултати през изминалата учебна година. Те получиха плакети и грамоти за постиженията си в различните научни области и значим принос в утвърждаването авторитета на гимназията.


Призът "Ученик на годината" получиха  Цветослав Николов и Георги Игнатов.


"Ученик на годината" в отделните предметни области са:

Вероника Григорова -Български език и литература 

Цветислава Димитрова - Чужди езици 

Зорница Христова - Математика

Таня Петкова - Математическа лингвистика 

Ема Дилова - Астрономия 

Вяра Тодорова - Физика 

Елица Крумова - История и цивилизация 

Стивън Василев - География и икономика 

Калина Лалкова - Биология и здравно образование 

Деница Йорданова - Информационни технологии 

Никол Николаева - Изобразително изкуство 


Грамоти получиха и учителите, които пряко са били ангажирани с подготовката на талантливите ученици, класирани на призови места на национални състезания. С плакет за цялостен принос за развитието на ППМГ бяха отличени пенсионираните учителки Ваня Иванова и Евелина  Иванова.


Близо 120 ученици от гимназията, класирани на областни кръгове на олимпиади през изминалата учебна година ще получат грамоти, които ще им бъдат връчени в часовете на класа. 


ОУ

Новата учебна година в община Мездра започна за близо 1500 ученика, от тях 111 първокласници прекрачиха за пръв път училищния праг. 


1 485 ученици, в 84 паралелки от I до XII клас, ще се обучават и възпитават през новата учебна 2020/2021 година в 7-те училища на територията на общината. По учебни заведения разпределението на учениците е следното: СУ "Иван Вазов" - 469, ОУ "Христо Ботев" - 367, ИОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - 254, СУ "Св. Климент Охридски" (Зверино) - 177, ПГ "Алеко Константинов" - 129, ПГ по МСС - 71 и ОУ "Васил Кънчов" (Моравица) - 18.


Първокласниците са 111, което е с около 30-на по-малко в сравнение с миналата есен. Най-много са първолаците в ОУ "Христо Ботев" - 48, най-малко в ОУ "Васил Кънчов" (Моравица) - 1. Общият брой на осмокласниците също е 111. 


В едно от двете основни училища в гр. Мездра - ОУ "Христо Ботев" учебната година беше открита с празнична литературно-музикална програма, изнесена от възпитаници на училището и с водосвет за здраве и за успешна учебна година, отслужен от отец Георги Няголов.


Селановското училище ОУ "Н.Й.Вапцаров" по традиция откри новата учебна година с празник, организиран от първи и пети клас. Първолаците преминаха през голяма цветна шестица, която символизира бъдещия успех. Темата на първия учебен час бе за спазване на хигиенните норми в условия на пандемия. Под формата на игра персонажът на "вируса" бе изгонен с ясно познаване на правилата и импровизирана маска. 


Училището за четвърта година ще работи като иновативно. Новата иновация е под надслов „Аз мога!“, а партньор в изпълнението на дейността е  БЧК. Целта на иновацията е да се  формират у учениците социални умения  и компетенции  за оказване на долекарска помощ и грижи за болни и самотни хора. В две поредни години учениците в седми клас в 72 часа годишно, под ръководството на компетентен обучител, ще придобиват теоритични и практически умения. Учениците ще имат възможност да посетят и центъра на БЧК в Оряхово и на място да се запознаят с предоставяните услуги. В занятията могат да се включат и родители. Обучението ще завърши с изпит за седмокласниците и демонстративно занимание пред учениците от цялото училище.


Изпълнението на дейностите ще даде възможност на всеки ученик, завършващ седми клас /със свидетелство за основно образование или с удостоверение за завършен клас за ученици със СОП/ да може да прилага на практика знанията, придобити във факултативните учебни часове, да притежава сертификат, удостоверяващ тези знания и умения, с който завършилият да може да заяви тези компетенции  при нужда и възможност на пазара на труда в тази област.


Гости в празничния пръв учебен ден, освен кмета на селото Росица Койнова, бяха Гергана Михалчева - директор на БЧК Враца и Оля Петрова – обучител в иновативната дейност. Директорът на училището Петя Русинова пожела: "Зрава, спокойна и успешна учебна година, с постигнати цели, съобразени с възможностите на всеки ученик, със знания, които ще гарантират и спокойствието на утрешния ден, когато детето няма да е в защитената училищна среда!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33