Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Снимка: Радио Видин

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на COVID-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност трябва да одобри правителството, обяви пред Националния тристранен съвет министър Деница Сачева. За следващата година се предлага линията на бедност да бъде 369 лева. Нарастването спрямо тази е със шест лева или 1,9 на сто. По данни на Евростат през 2019-та с доходи под прага на линията на бедността са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението. Същевременно от Асоциацията на индустриалния капитал предложиха замразяване на минималната работна заплата с мотиви, че не е сигурно дали догодина икономиката ще се възстанови. По отношение на мярката 60/40, социалният министър каза, че управляващите са се постарали да намерят необходимия баланс между необходимото и това, което е възможно.

Какво казват синдикатите? Пламен Димитров, президент на КНСБ подчерта, че след 1 октомври трябва да бъде продължена помощта за работещите, които са загубили своите работни места, в условията на подобна икономическа криза:

"Ние смятаме, че трябва да бъде продължено 151-во постановление, може би с модификации, като се съгласяваме да бъде разработен отделен  законопроект и изменение на Кодекса на труда, който да гарантира начина и условията, при които работниците, изпаднали в подобно частична или временна безработица да могат да получават съответните компенсации."- подчерта Пламен Димитров.

Потърсихме и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", която също присъства на поредния Национален съвет за тристранно сътрудничество.

"По отношение на минималната работна заплата, ние многократно казвахме, че замразяването и за нас е неприемливо. Има приет график за увеличението и той е по- скоро правителствен. В този смисъл правителството не смятам, че има основание да наруши този график, защото в противен случай ще създаде предпоставки да бъде редуцирана подкрепата му на следващите избори, когато и да бъдат те. Няма и аргументи за това, тъй като минималната работна заплата изостава дългосрочно, дългогодишно от нивата, които би трябвало да заема." 

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от "Обединени патриоти" промени в Кодекса за социалното осигуряване които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК решенията. От групата на "Обединени патриоти" предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори. А ТЕЛК решението да се преразглежда въз основа на тези резултати. Предложенията коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": 

"Медицинските комисии към НОИ ще трябва да препращат решенията на ТЕЛК, по които имат някакви съмнения не обратно към НЕЛК, а директно към Административния съд. Това първо обезмисля съществуването на НЕЛК и второ- няколко години проточване на делото, като пред това време лицето с увреждания няма да може да получава пенсията, която би трябвало да получи."- поясни Ваня Григорова.

Минималната работна заплата отново се оказа на прицел през последните дни. Стана ясно, че правителството ще предложи увеличение от 610 на 650 лева, като част от управленската програма на кабинета "Бойко Борисов 3". Само преди дни, обаче от Асоциацията на индустриалния капитал предложиха замразяване на минималната работна заплата с мотиви, че вместо растеж, реално има спад и не е сигурно, че догодина икономиката ще се възстанови. Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал за Северозападна България:

"Минималната работна заплата трябва да се обвързва не само с линията на бедността, но и с необлагаем минимум, т.е. това е минимално възнаграждение и то не трябва да се облага. Оттук нататък всичко останало над нея, включително клас да бъде облагано. хората трябва да знаят, че като получават Х лева минимална работна заплата- Х лева ще влязат и в джоба им."- подчерта Иван Сергисов.

Видинчани също коментираха решенията на Тристранката и предложението на работодатели да бъде замразена минималната работна заплата:

"Никъде го няма това по света както се казва- да бъдат замразявани каквито и да е доходи. Независимо дали са на работници, дали са на пенсионери не трябва да има замразяване ... Това е направо подигравка. 600 лева трябва да е линията на бедността. Трябва да получавам 600 лева пенсия, за да мога да си платя тока, да се храня и не за да ходя по кръчмите ... Това въобще не е реалната линия на бедността. Тя е много по- нагоре, тя е над 650 лева."- казаха в анкета видинчани. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00