Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметският наместник Александра Цекова: "Да живеем без злоба и завист, защото всеки ден ни е подарък"

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

2
Мали Дреновец
Снимка: радио ВидинТази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада. 

Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как равнината отстъпва място на хълмист терен и зеленина. По-голяма част от къщите не са обитаеми и дворовете са обрасли и изоставени. Но там, където има живот, се виждат красиви цветя, подредени лехи с пипер и домати, висят нанизи от червени чушки, вее се българският трибагреник.

Мали Дреновец е едно от 22-те села в община Димово и е едно от най-малките. Има 27 жители. по-голяма част от тях са на възраст над 80 години. Тук живее само едно младо семейство, което има 4 деца и така подмладява селото.


Александра Цекова е кметски наместник на село Мали Дреновец. Тя е пенсионер, на 73 години е. Това е родното й място, тук е получила основното си образование, тук са роднините й, когато се пенсионира, се връща да живее в Мали Дреновец, днес работи с отговорност и загриженост за селото.

" Когато бях дете, много хора имаше, над 720 души, а сега обратната цифра - 27, нямаме магазин, но и да има, няма кой да пазарува, 2011-та бях две години кметски наместник, и тази година съм отново кметски наместник...Работила съм в пощата във Видин, като се пенсионирах, окончателно се върнах тук...Името на селото съм чула от моя дядо -  от дрен, имало е много, но  остава малко, и от малко, мали- така остава Мали Дреновец.. Говори се че е имало манастир над селото... Имаше някакви находки от плочи, от съдове, намерени в местността Толовица ... 50-те години където беше старото училище, казват че от там е възникнало селото ... Още през 50-те години има водопровод, почти нищо не е останало, защото малко са жените, които поддържат това, което се е правило, като че им е много трудно ... Казват всичко как е правено на Гергьовден, Великден, някога се правеше кумичене... На такава възраст малко им е трудно вече.."


В селото освен преобладаващото възрастно население има и младо семейство с четири деца. В момента ремонтират новата къща, в която сега всички си имат отделни стаи. Четирите деца се учат отлично, всеки ден пътуват до училището в село Арчар.  Галин е трети клас, Гергана четвърти, Вики 12 клас - казва бащата Александър:

"Нормално се живее в селото...На работа съм и нямам оплаквания...Това, което прави кметът, е достатъчно, всички млади са на работа... Има още по ремонта да правим - хола, банята, кухнята, купувам материали, чичо Дени ми помага, кметът на общината ми помага...Съобразявам се с децата, трябва и за тях да има пари за закуска.. ..Старая се каквото им трябва, да купувам, свързваме двата края..."
 

На възрастните хора в селото са им необходими лекарства, този въпрос е уреден- обяснява Александра Цекова

"...Още 2012-та година една фирма от Монтана прояви интерес и до сега идва всеки петък, взимат книжките и доставят лекарствата, ползваме я като подвижна аптека, чудесно е... За пазаруването, снабдяването - всички имат близки и с колите се доставя каквото ни трябва ...Земята почти е продадена, може би само двама -трима не са си продали земята .."Ще дойде време, когато една педя земя трябва да изхранва човека" казваше един инженер, ценна е земята ...Едно време с автобуси извозваха работници за Химкомбината и ги връщаха, имаше животновъдна ферма, овце имаше много... Спокойно е селото ни."

Спокойно се живее в Мали Дреновец, но хората тъгуват за живота, който е кипял преди години в селото, а може би и за своята младост. Баба Петра е на 84 години, никога не е скъсвала с родното си село,  живяла е скромно, пестяла е цял живот  и е успяла да направи три къщи - в Лом, Във Видин и на село. Винаги е споделяла и малкото, което  има, с хората, които се били по-бедни от нея. Кметският наместник на село Мали Дреновец  се грижи за всички възрастни хора в селото, помага и на многодетното семейство. Подхожда към всеки с отговорност, подкрепа и внимание. Въпреки че хората са малко, тя си поставя и приоритети в работата си:

"Целта ми е една - още една улица да бъде асфалтирана...То ще бъде на година и почистване, поддържане, изсичаме трънки, дървета.
.. Гробищният парк не може да се поддържа, никой не е задължен да поддържа гроба на моите родители, ако аз не го поддържам...Почиства се през зимата пътя, редовно се пътува, не оставаме без вода и хляб зимата...Сега имаме програма за домашни помощници, две млади жени помагат на възрастни хора, работят и двете, аз съм доволна от работата им, сега трета бройка ще бъде- все пак е нещо ...Няма интерес към закупуване на нашите къщи, вижда им се далече, труднодостъпно, а и като няма транспорт. Имаше линия преди, но е нерентабилно... Тук няма горещини, лятото е чудесно, зимата е прекрасно ...Мойта баба казваше :"Всичко мирише на ръка". Пожелавам да няма злоба и завист, защото всеки Божи ден ни е подарен..."

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

8 март през погледа на жените

8 март празнуваме с дами от Северозапада. Те са позитивни, вярват в себе си, в добрите думи и дела, радват се на малките жестове. 8 март е любим празник, не само на майката, но и на всяка жена. Днес е ден и за признание на постижения на жените в различните сфери на живота. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът стана част..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12