Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха лекари, служители на реда и дарители за помощта им в борбата с коронавируса

Честит празник, Лом!

8
Снимка: Радио Видин

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом. По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:
 
"... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и мъдрост, вярата и надеждата да ви дават сили за по-добри дни, а любовта да бъде щедра и да изпълва сърцата ви с оптимизъм и щастие! Нека силата на тези добродетели да ни напътства и вдъхновява за истински добри дела! Защото общата ни кауза е една и се нарича Лом. Знаем, че Лом е бил и ще бъде винаги символ на европейския дух!"

Кметът на Лом Георги Гаврилов поздрави своите съграждани и направи своеобразен отчет на работата на екипа си от началото на мандата досега:
 
"С подкрепата на правителството се осигуриха дългоочакваните средства за ремонт на улица "Софийска" и само след дни един от входовете на Лом ще бъде напълно обновен. Обещавам, че до края на мандата ще има 4 такива входа и ще прилича на европейски град... След десетилетия на разруха възстановихме и градския стадион. Вече имаме и футболен клуб, целта ми е да възстановим детската спортна школа, ще вкарам колкото може повече деца в областта на културата... Започнахме обновяването на Спортната зала, продължаваме ремонтите и в училищата и детските градини...." 

От вчера Лом има видеонаблюдение, изградени са нови автобусни спирки, има редовен градски транспорт. Стартира изпълнението на  инфраструктурни проекти, включително за водоснабдяването на града. Нови 25 проекта ще се бъдат реализирани през следващите месеци, каза още кметът. 
Доц д-р Антони Георгиев е новият Почетен гражданин на Лом.
Видинският митрополит Даниил поздрави жителите и гостите на Лом и призова изконните християнски ценности да бъдат съхранени и предадени на идните поколения:

"Някои съвременни общества не разбират християнската вяра, християнската надежда и християнската любов... Те са непонятни - за тях и за много хора от съвременното общество... За нашите предци е било ценно, защото са знаели какво отстояват - своята свобода, своята душа. Затова, нека и ние, с каквото можем да допринасяме, така че тези най-велики добродетели вярата, надеждата и любовта, а и разсъдителността, да бъдат познати, да се възпитава днешното поколение в тези добродетели, за да можем изпитанията, които ни връхлитат, да преминем успешно и невредимо, безбедно за нас. Накрая да тържествуваме... Честит и благословен празник! Бог да пази България и всички вас!"

Зам.-областният управител на Монтана Десислава Димитрова също поздрави жителите на Лом:

"Лом е град с многовековна история, средище на духовността, люлка на много именити българи, чиято памет и дело вие достойно съхранявате през годините. Днес, във време на предизвикателства, ви пожелавам вяра в усилията ви да превърнете Лом в още по-привлекателен град, икономически и културен център, надежда за по-добри дни и любов към ближните, защото само така се постигат най-големите успехи... Желая ви здраве, лично щастие и благоденствие и много дни на гордост!"

Над 30 награди връчи Община Лом на празника си. Доц д-р Антони Георгиев бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Лом" за изключителен принос в областта на медицината, значима дългогодишна обществено-полезна дейност и принос за популяризиране името на Лом и общината. 

"За мен е голяма чест, тъй като това е градът, в който израснах и получих своето образование - достатъчно качествено, за да мога да завърша медицина и да започна своята професионална кариера... В своята професия винаги съм се стремял да помагам на своите съграждани и на всички българи, които имат нужда от това... Лом винаги ще остане в сърцето ми... Град Лом е на река Дунав, която в детството ми беше прозорец към света, сега е моята символична връзка с моите деца... Благодаря ви, за мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Лом. Честит празник!" 

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Елена Борисова получи "Почетен знак на община Лом" -  за проявена висока гражданска доблест, героизъм и отстояване на общественозначими интереси:

"Приемам я с огромна отговорност, пожелавам и на вас да бъдете здрави..."

Старши комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР Монтана

Отличието бе връчено и на директора на Областната дирекция на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов:
 
"Наградата не е благодарение само на моите усилия, а и на всички служители, които изнесоха по-голямата тежест в борбата с COVID-19. От свое име и от името на полицейските служители обещавам, че ще полагаме същите усилия да ограничим разпространението на тази пандемия и се надявам и занапред да работим с всички институции, които са ангажирани в борбата със заразата."

Д-р Шакила Нури Попал-Димитрова, която повече от 2 месеца лекуваше пациентите с коронавирус, без да напуска ломската болница, също получи "Почетен знак на Община Лом". С "Почетен знак на кмета на община Лом" бяха наградени колегите й от ломската болница д-р Василка Петкова, д-р Мая Бориславова и д-р Емил Георгиев. Д-р Петкова е от Берковица, но пътува всеки ден до Лом, за да помага на хората с коронавирус:
 
"Прекрасно се чувствам в този буден град, с това гостоприемно население. Епидемията няма да свърши скоро, но трябва да спазваме мерките, които препоръчваме - хигиена, дистанция и сега - да не се събираме много хора на едно място. Спазвайки дистанция и хигиена ще се преборим с тази инфекция."

Преди няколко месеца д-р Мая Бориславова се пенсионира, но коронавирусът отново я върна в инфекциозното отделение на ломската болница:

"Изненадана съм, и благодарна съм, но това е за целия екип, който работи... Цял живот това е била моята работа, така че - нищо необичайно..."

Д-р Мая Бориславова, специалист по инфекциозни болести в МБАЛ Св. Николай Чудотворец Лом.

На празника ломчани си пожелаха здраве и просперитет. 
"Здраве, късмет и да се разраства града... Да има повече млади... Да има повече работа... Да расте и хубавее града ни и да се отървем от Ковид-а... Да помислят и за нас, но най-вече за младите да има работа..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00