Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Некропол в село Балей разкрива минало отпреди хилядолетия

3
Снимка: РИМ-Видин

Некропол във Видинското село Балей разкрива бита на древно земеделско население от поречието на Дунав. Археолози работят на обекта вече десет години. Това лято ръководител на екипа е д-р Таня Христова от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Разкопките са финансирани от Министерството на културата.

Некрополът е на селище от бронзовата епоха, което е обитавано в продължение на 400 години. Самото селище е добре проучено, но дълго време археолозите не можели да открият некропола към него, докато от селото не ги потърсили. На обекта попаднали случайно местни хора при изкопни дейности в двора на къща. 

За откритията това лято разказва д-р Георги Иванов от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките:

"Обектът е некропол от втората половина на второто хилядолетие преди Христа. Разкопаваме го от десет години…Всяка една година откриваме нови и интересни ситуации. Ситуациите са погребални урни, в които са полагани кремираните костни останки на починалите от това време. Важното за нас е, че разкопаваме некропола на проученото преди 30-ина години селище от същото време и така добиваме много ценна информация за живота на тази древна култура."

Некрополът показва живота на хората, обитавали древното селище в района на днешен Балей:

"От некропола ние се докосваме до истинските хора, които са живели на това място и добиваме представа за начина им на живот, какви неща са харесвали, какви неща са смятали за важни според своите религиозни представи."

Учените намират сходство и с други селища от този период по поречието на Дунав, но това при Балей е сред най-големите:


"Това е било земеделска култура с много добере развити взаимоотношения, търговски връзки, преди всичко между себе си. Като казвам между себе си, има предвид територията, която населява. Това е една територия, плътно обхващаща двата бряга на река Дунав от района на Северозападна България в посока Сърбия, Румъния. Населението е обитавало двете страни на Дунав. Поддържани са много добри контакти и с останалите древни племена от това време. Със сигурност река Дунав им е била комуникационна артерия. Откривали сме и ние, и другите изследователи на тази култура, символични лодки или други плавателни съдове, направени от глина."


През този археологически сезон целта е да бъде завършен участък, чието проучване е започнало по-рано:

"От некропола засега са ни известни три археологически периода и за нас е важно да видим хората, които са живели по това време какви съдове са използвали, в какви съдове са погребвали... Затова искахме да завършим един участък. Досега сме открили няколко структури или гробове. Някои от тях са разбити от селскостопанската дейност, но последните две структури, които разкрихме, са цели. Много са интересни. В една от тях, с по-голямото количество съдове, имаме четири урни с големи размери, имаме много интересна украса. До урните са поставени други съдове, в които хората са поставяли храна, животинска храна, защото откриваме животински кости. Това е част от погребалния им ритуал. В момента ги проучваме тези две ситуации с общо шест урни."


Керамиката, открита в некропола, ще бъде предадена за реставрация, а на костите от погребалните урни ще бъде извършен антропологичен анализ. Екипът, който работи на обекта, се надява да продължи с проучванията и през следващия археологически сезон.


Галерия

Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41