Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филмче учи най-малките как да се предпазват от Covid-19

Снимка: Красимир Каменов

Група артисти и родители доброволци реализираха кратък образователен филм "Тръгваме на училище, Вирусът - не" . Филмчето екранизира основните правила, които е добре децата да спазват в училище, за да се предпазят от вируси през следващите месеци.


"Идеята за този малък филм се роди само седмица преди първия учебен ден, когато в разговор с моите деца които, тази година ще бъдат във втори клас, аз се опитах да им разясня какви ще са новите норми за поведение в училище във връзка със създалата се вирусна пандемична обстановка в целия свят. И тогава с моят съпруг осъзнахме, че за всички деца в България това ще е една много различна година в училище... Събрахме екип и го направихме. Чудесна бе идеята аз и моят съвипусник Божидар Попчев да играем ролята на ученици, а прекрасната Ивайла Бояджиева- на госпожата... Вирусът се появява като кукла и така има реален образ...Моите деца гледаха филма и за радост или съжаление харесаха куклата- вирус...Филмът внуши без строгост необходимите мерки...", разказва актрисата Йоана Буковска. Тя е една от инициаторките и основно действащо лице в проекта.

Със забавните си истории и запомняща се весела песничка, краткият филм цели да се разпространи бързо сред деца, родители и педагози, и да помогне активно в нелеката задача за промяна на навиците на учениците, особено на най-малките, които трудно разбират и запомнят сложните правила за безопасно присъствие в учебните заведения.

Филмът е подкрепен от Министерството на образованието и Министерство на здравеопазването.

Елица Атанасова е майка на две деца и е сигурна, че те успяват да спазват правилата, наложени в училище:

"Беше голям стрес за децата, когато се случи това. Мисля, че децата ще привикнат по-бързо от нас с новата ситуация...Моите деца си носят дезинфектант. Мият си ръцете, имат и маски...Мисля, че е важно родителите да им кажат какво да правят. Учителите също трябва да следят...Лично аз не се притеснявам, защото знам, че децата ми са отговорни..." 

Анкета с ученици показа, че те наистина знаят новите правила в училище:

"Носим маски и се мажем с дезинфектант...Маски само междучасието и се мием...Аз нося маска и спазвам правилата...Дезинфектант си нося от вкъщи. Имам и маска, и даже шлем...Спазвам всичко...щом се налага, ще го правим...".

Проектът е инициатива на български творци и родители, а крайният материал е на разположение на всеки, който иска да го ползва и разпространява на територията на България.

Чуйте всичко в звуковия файл.
Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05