Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 септември 2020 година

Снимка: Катя Борисова

Откриха академичната 2020/2021 година във видинския филиал на Русенския университет Ангел Кънчев. В 17:30 часа започна шествие от центъра на Видин до крепостта "Баба Вида", където председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще връчи дипломите на първия завършил випуск на филиала. 


Имоти на бившата фирма по чистотата са запорирани, за да бъдат изплатени дължимите трудови възнаграждения на работниците ѝ във Видин. Това съобщи пред журналисти лидерът на гражданска платформа "Изправи се. БГ" Мая Манолова. Около 50 бивши работници на фирмата чакат своите трудови възнаграждения. Дължимите суми са между 3000 и 5000 лева. Мая Манолова се срещна и с жители на община Грамада, които поставиха въпроса за ниските доходи, липсата на работа и преизчисляването на пенсиите.

В аптечната мрежа вече няма противогрипни ваксини, съобщи Николай костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Доставените в началото на септември 88 000 дози вече са изчерпани. Но нова партида се очаква до няколко дни. 


290 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 4 859 PCR теста. Във видин и Враца няма, а в Монтана има регистрирани 3 нови случая.


Един е излекуван от вируса на COVID-19 в област Враца, по данни на Регионалната здравна инспекция. Мъжът е от Враца и е бил диагностициран за домашно лечение. 


Три нови случая на коронавирус в община Лом. И трите са в община Лом - жени на 46 и 57 години, и мъж на 63.


България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. 


Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции. 


Финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.



Над сто сигнала срещу некоректни работодатели са подадени досега на мобилното приложение на КНСБ. Приложението VOX KNSB е активно от юни миналата година и е част от кампанията "Сивото убива".

Със средства от държавата ще бъде асфалтиран пътят от Враца, през Паволче до Челопек, заради ремонта на Ботевград - Мездра.   


Земеделските арендатори в Ново село имат готовност да дадат рентата за 2020 г., за която са сключили договор  със собствениците на земеделски земи.


Няма проблем с язовирите, стопанисвани от Напоителни системи ЕАД- клон "Мизия". Напоителни системи клон „Мизия“ отговарят за 10 язовира. Част от тях са в област Монтана, другите в област Враца. Всички те са в изправност.


Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коноравирусна инфекция, беше извършено безплатно във Видин. Инициативата бе посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември.
 

С флашмоб и засаждане на 15 кедрови дръвчета отбелязаха Световния ден на белия дроб 25 септември младежите от "Алфа Лео Клуб" - Видин. Каузата тази година е "Заедно за здрави бели дробове". 


Младежкият дом в Монтана ще се включи в тазгодишната инициатива "Европейски дни на наследството" с фолклорен концерт-работилница "На хоро в Монтето".



Археологически форум ще се проведе тази събота, 26 септеври, в Лом. Резултатите от своята работа ще представят 10 археолози. 


Първи национален фолклорен фестивал "Пей, танцувай и в Моравица лудувай" организират във второто по големина село в община Мездра - Моравица. Събитието ще се проведе на 26 септември, събота, от 16:00 часа.


Разнообразни прояви, с участието на спортните клубове от Видин, демонстрации и състезателни игри, ще могат да бъдат видени по време на първия Панаир на спорта в града. Проявата ще се проведе на 26 септември, от 11.00 ч., на стадион "Георги Бенковски", входът е свободен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08