Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимира Владимирова: Държавата трябва да помисли за съхранение на старите сортове

Лозарите във Видинско отчитат добра година

Снимка: Светла Бондова


Още в средата на август във Видинско започна гроздоберът. Годината е идеалната лозарска година и производителите могат да се похвалят и с качество, и с количество, за разлика от другите селскостопански сектори, категорична е Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство. Самата тя също е производител: 

"Това си беше една типично лозарска градина, въпреки валежите и дребните градушки, по някакъв начин успяхме да изведем растителната защото и в момента имаме една перфектна реколта." 

Всички сортове показват добри добиви, тази година се наблюдава по-ранно узряване, каза специалистът. 

"Температурите бяха високи и можем да се похвалим с прекрасна реколта- нещо, което не се е случвало през последните години. Освен това, в години с лоша реколта и добивите, и цените са ниски, растителната защита е с голям брой третирания, но тази година можем да се похвалим с малък брой третирания, голям добив и в същото време цената се запази и е много добра- рядко може да се види цена под 1 лев." 

Въпреки добрата изкупна цена, държавата би трябвало да помисли за съхранение на старите български сортове, защото това са уникални сортове, които са лицето ни пред света. За Видинския регион това са гъмзата и памида- сорт, който почти не се отглежда, каза още Красимира Владимирова. 

"За съжаление държавата по никакъв начин не помага на гроздопроизводителите, дават някакви минимални цени на декар... Проблемът е и в това, че Европа вече ни кара да си късаме гроздето на зелено, има програми, но не мисля, че някой ще го направи, защото ние сме държава с вековни традиции в гроздопроизводството и това не е честно спрямо нашите производители... Ще вземат някакви минимални цени за сметка на едно качество, което е неповторимо. Имаме уникална държава, със страхотен климат и традиция в гроздопроизводство и винопроизводиство... Ние имаме местни сортове, които ни дават уникален шанс да се покажем не пред Европа, а пред света. За нашия регион това са гъмза и памид, за Южна България това е мавруд, за района на Сандански е широка мелнишка лоза, така че, това са типични български сортове, с вината от които години наред сме печелили медали и сме известни в цял свят...Затова е необходимо хората, които отглеждат тези сортове, по различен начин да бъдат субсидирани."

От една седмица в най-лозарския регион във Видинско- новоселския, кипи усилен труд. Стопаните разчитат за помощ преди всичко на семейството и приятелите си. Затова в почивните дни гъмжи от хора в лозята, информира сътрудникът ни Светла Бондова. На пръсти се броят лозарските стопанства, в които се наема работна ръка и както каза Петьо Петров от фирма "Бен Хън", налага се да търсят берачи от съседните общини. Лозята ще се охраняват до края на месеца и всички бързат да приберат реколтата навреме. В землището на селото се отглеждат гъмза, каберне, мерло, ркацители и малко памид. Има и нови сортове, засадени през 2019 г. от младата винарна "Новоселска изба".

Проблем за новоселяни остава реализацията на продукцията. В селото има три изби - "Новоселска гъмза", "Видинска гъмза" и "Новоселска изба", но те са с малък капацитет и работят със свои лозя. Цената на гроздето варира от 0,80 лв. до 1 лв., но няма голямо търсене от частни лица на място или на видинския пазар. 

Доволни ли са от добивите, качеството и цените на гроздето трима от новоселските гроздопроизводители- Петьо Петров, Наташа Маджова и Елеонора Бориславова, чуйте в звуковия файл.   

Вижте още

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на..

публикувано на 29.11.20 в 13:07

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00