Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Помисли, преди да кликнеш"

Снимка: БГНЕС


Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование.

Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността, поради което е необходимо хората да са наясно с рисковете за сигурността и да разполагат с модерни инструменти за тяхното намаляване.

Европейският месец на киберсигурността - ежегодна кампания, провеждаща се през целия октомври в Европа под мотото "Киберсигурността е споделена отговорност", тази година се провежда с посланието "Помисли, преди да кликнеш".

Какви са настоящите и потенциални заплахи за потребителите на интернет, попитахме Цветомир Алексов, консултант по киберсигурност, роден в Бързия и работещ в столицата.

"Понятията киберсигурност и кибер измама не са плашещи, стига хората да се запознаят детайлно с тях. За правилната защита е необходима кибер хигиена - потребителите са разсеяни понякога, случва се да подценят ситуацията, именно затова трябва да се спазват основни изисквания. Особено внимание е нужно, когато работим с имейл. Съществуват различни видове атаки, които имат своите дадени измерения. Препоръчвам да се използват лицензирани продукти, които редовно се обновяват, платеният софтуер е най-ефективен, VPN също. Продуктите, които ни осигуряват фирмите за разработка на софтуер, са с възможности, които не можем да си осигурим сами. Внимавайте какви сайтове посещавате и отваряте - пълно е със зловредни сайтове, такива заразени с mallware. Ако е нужно, питайте какво са ви пратили. Ако системата се зарази, последствията могат да бъдат различни - финансови, че дори и шпионаж".

Основната цел на инициативата е повишаване на информираността, споделяне на добри практики и поддържане на киберсигурността сред гражданите и организациите. Кaмпанията, която се фокусира върху две теми, които помагат на хората да се идентифицират и да бъдат подготвени за кибер заплахите, се координира от Европейската комисия и от Агенцията за киберсигурност на ЕС.

Киберпрестъпността зачести от началото на годината, коментира още Алексов и обясни начините за опазване на персоналните данни.

"По време на пандемията се забелязва голям ръст на кибератаките, особено срещу фирмите. Една от причините е дистанционният модел на работа в момента. Забелязва се, че бяха регистрирани хиляди домейни, свързани с коронавируса. Различни хакери и хакерски групи често се представят за част от СЗО или правителствени структури. Така действат фишинг кампаниите - получват информация, след което отваряте линка. Работата в интернет изисква внимание, затова се прие формат за регулиране на личните данни. Опазването им обаче е персонална отговорност. Бъдещете нащрек, дори когато правите регистрация в сайт. Обърнете няколко минути на онези малки редове, които са условията. Споделяйте възможно най-малко лични данни".

Заедно с Цветомир Алексов, лекция на тема "Киберсигурност и етично хакерство" изнесе във Враца през миналата година Велизар Върбанов. За повишена информираност за кибер измамите при извършване на бизнес и лични транзакции онлайн призова експертът и отбеляза, че голяма част от хората не са запознати със заплахите, които се крият в интернет. Една такава е т.нар рансъмуер - злонамерен софтуер, който изтръгва финансов откуп.

"Знанието е най-добрата защита - това е най-доброто умение що се касае киберсигурността. Имайки хора, които имат за цел да мамят и да се възползват от незнанието, хората трябва да са наясно с видовете атаки. Съветваме за внимание и оглеждане - какво се ''дърпа'', какво се инсталира, да се направи бек-ъп. Един вид атака, който придоби популярност, е този криптовирус. Зловреден софтуер е рансъмуерът - заключва компютъра и мобилните ви устройства, криптира файловете ви. Не можете да получите достъп до данните си, освен ако не платите откуп. Ние съветваме да не го правите. Как вреди? Може да се спрат бизнес операциите и дори да бъдат спряни. Чувствителните данни могат да станат публично достояние, което вреди на клиенти, служители и фирма. Вид защита са резервните копия. Проверете и за ключове и приложения за декриптиране на данните. Такова хранилище е сайтът nomoreransom.org. Фишингът е вид спам, който лъже потребителите да споделят чувствителна за тях информация. Започва обикновено с имейл - от човек или институция. Изпращат ви линк към сайт, в който въвеждате вашите данни, а от друга страна измамникът получава името и паролата ви".

Световната ситуация с коронавируса доведе до увеличаване на електронната търговия, която предизвиква опасения относно сигурността на данните и онлайн плащанията. Именно на проблема отделя внимание първата тема от кампанията за киберсигурността, озаглавена "Кибер измами".

За зачестили случаи на предлагане на продукти в интернет с обещание за антибактериално и антивирусно действие предупреждават от асоциация "Активни потребители". От организацията съветват за мнителност и напомнят, че евтиното обикновено излиза скъпо, каза Богомил Николов.

"Последната половин година се характеризира с бум на измамите с връзка вируси, епидемии и болести. В хората има тревожност и страх, а заради това интернет се напълни с материали, хапчета, билки и какви ли не неща - душ (слушалка), опазваща от вируси. Имаше случай и на изтривалка за баня, която била антибактериална. Това са търговски измами, подвеждащи практики, с които търговците ни продават нещо, което няма желаните качества. Спрямо всяка реклама, която обещава лечение, трябва да има мнителност. Класическите измами включват телефонните измами, но интернет е благоприятна среда за всевъзможни схеми. Вече не говорим единствено за спам, а за измамнически актове и на български език. Имаше случай на обяви на автомобили в популярни платформи, които изкушават с ниската си цена. Капарирате, но нищо не пристига. Когато проследите източника, ще стигнете до някоя държавна на другия край на света. Бъдете предпазливи, особено атрактивността на предложението. Не всичко, което е евтино и изгодно, е в наша полза".

"Цифрови умения" е втората тема, на която е посветен месеца. Тя предоставя информация по въпроси, свързани с електронната поверителност - защита на личните данни, кибер тормоз и кибер преследване.

Принципите на собствената сигурност не трябва да се пренебрегават, каза Георги Апостолов от Центъра за безопасен Интернет.

"Киберсигурността е съставена от два кръга проблеми, които хем са свързани, хем са различни. 20 % от тази сигурност зависи от технологиите - паролата да бъде сигурна, да се актуализират ползваните програми, устройствата да бъдат с дълги пароли, да се използват антивирусни програми. Втората категория проблеми са тясно свързани с факта, че интернет не е само технологията. Тази дълга тема винаги стига до дигитално-медийната грамотност - да си разумен, да оценяваш средата, да разпознаваш опасностите. Принципите на собствената сигурност зависят от нас - настройки на профила, кой каква част от съдържанието може да вижда, кой може да се свърже с мен. Дигиталните умения трябва да се преплитат с дигиталната грамотност. Онлайн тормозът се извършва по начини, които се базират на пробив в елементите на сигурността. Тревожно е, че спада възрастта, показва изследването, при този тормоз. Говорим за млади ученици или дори малки деца. Не че не се прилага между пълнолетни и възрастни хора".

Пандемията от COVID-19 увеличи цифровизацията на ежедневието и този нов хиперсвързан свят изисква осъзнаване на текущите умения за гражданите, за да бъдат в крак с тенденциите и да са в безопасност онлайн. Ключовото послание е значението на кибер хигиената и установяването на добри практики.

Дигиталният свят е отражение на реалния, продължихме разговора с Апостолов.

"Преследвачеството в онлайн пространството - за да се случи, хората трябва да осъзнаят, че могат да се измъкнат от ситуацията. Има блокиране и докладване, има организации - като нашата, които от години помагат на хората, сблъскали се с такива проблеми. Човек е толкова по-защитен в тази среда, колкото повече усилия положи за информираност. Рисковете - технологичният и този от липса на социална грамотност - се пресичат. Начинът, по който човек може да се защити, е да вземе всички мерки. Не бива да се допуска да се "пробива" устройството. Ключова обаче е темата, че трябва информационна и медийна грамотност за дигиталната ера. Съществува и риск от разпространение на фалшиви новини, на подобна информация. Тревожното е, че тези мерки, които касаят включването на здравия разум, на критичното мислене, често се пренебрегват. Резултатите са печални, сочи проучване на УНИЦЕФ - 40 % от нашите младежи смятат, че коронавируса е конспирация. Виждаме неумение да се работи със съдържание, да се издирват и сравняват източници, да включим мисленето, на практика застрашава здравето и живота на хората. Защо дигиталният свят е отражение на реалния? Метафора на криминолозите казват, че най-рисковите райони в даден град са най-слабо осветени. Същото е с интернет - слабо осветен е все още". 

Преди години Центърът за безопасен интернет разработи методика за ранно обучение на дигитално-медийни умения на децата от 1 до 4 клас и стана съосновател на Коалиция за дигитално-медийна грамотност от началното училище.

Дигиталният свят се основава на технологиите, но е преимуществено социална и медийна среда. За да могат децата да се възползват от неговите възможности по безопасен и полезен за развитието им начин, те имат нужда от развиване на умения като критично мислене, търсене, оценка и създаване на съдържание, умения за работа в екип, емоционална интелигентност и други. 

Младите трябва да се развиват като пълноправни участници, а не само консуматори в съвременната информационно-медийна среда.

"Изходът от тази ситуация е един - децата да бъдат обучавани от най-ранна възраст, тъй като по това време вече са в интернет. Тяхната безопасност зависи от умението да преценяват хората отсреща. Нашият съвет е - обръщайте се към специалистите, споделяйте, не подминавайте проблемите. Активността на потребителя може да помогне срещу негативните явления. Преди години беше разработена платформата "Мрежа на доверието" - приставка, която може да се сложи към браузърите. Тя сигнализира за достъп до сайт, имащ негативен рейтинг. Има начини и инструменти, но трябва и да се ползват. Уменията на 21 век са нещо, което трябва да се развива и надгражда. В учебните програми са залегнали компетентности, заложени от МОН. Насетне обаче връзката се къса. Учебното съдържание и методите на преподаване не съответстват на изграждането на умения. Не говорим за специални предмети или часове, а за начин на работа с децата, който да обединява двата свята - физически и онлайн".

Европейският месец на киберсигурността е кампания за осведомяване, която промотира киберсигурността сред граждани и организации и се фокусира върху лесните стъпки, които могат да бъдат предприети с цел защита на личните, финансови и професионалните им данни. 

Кампанията е пряко свързана и с медийната грамотност - начин за социално включване и гражданско участие в съвременното информационно общество. Тази грамотност представлява фундаментално умение, значимо не само за младите хора, но също така и за възрастните - родители, учители, медийни професионалисти - както и за представителите на третата възраст.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00