Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 юноши от училището в Ново село преминаха курс по киберсигурност

"Киберсигурност и защита на личните данни при работа с компютър и телефон"- по тази тема наскоро 12 ученици от новоселското училище "Св.Св. Кирил и Методий" получиха знания от водещ IT специалист от Монтана. 

Почти два учебни часа вниманието на младите хора бе съсредоточено върху киберсигурността и вероятностите злонамерени хакери да влязат в профила им в Интернет пространството или електронния им адрес, от които да източат достатъчно информация, за да ги заплашват или изнудват. 

Всички участници, освен нови знания, получиха и фланелка с логото на курса. На случаен принцип чрез теглене на жребий бе дарен и таблет, а щастливката е Микаела Мариова от 12 клас.

Организатор на курса бе Борис Недялков, а обучението бе част от европейски проект и бе проведено онлайн. 

Темата за защитата на личните данни е все по-актуална, отчитат експерти. Най-уязвимите групи сред населението са пенсионерите и юношите. Първите са доверчиви, защото са расли в друго време и им е трудно да разберат опасностите на новите информационни технологии. Вторите са самоуверени, че познават всички новости, но са с лабилна психика, характерна за младостта, затова и лесно се поддават. Едните изпращат пари "за полицията" или пострадал близък, а другите са изнудвани чрез публикувани от тях снимки или клипове. 

Това беше и поводът през 2019 година НЧ "Земеделец-1874" в Ново село да проведе курсове по компютърна грамотност с пенсионерите, в които една от основните теми бе киберсигурността- как да опазим личните си данни в интернетпространството. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
проф. Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Няма конституционна криза

За конституционна криза не може да се говори. Това каза политологът проф. Светослав Малинов в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната: "Просто трябва да се намери кандидат за премиер от посочените и да се продължи напред. Това, че има някакви затруднения президентът и така нататък не означава, че има криза." Едно е да се мерят..

публикувано на 29.03.24 в 16:58

Нова дейност започва в отделението по кардиология във Видин

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест , ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница . Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата..

публикувано на 29.03.24 в 16:52

Първокласниците в Зверино вече знаят буквите

Днешният слънчев ден беше празничен за учениците от 1-ви клас при СУ “Свети Климент Охридски” в мездренското село Зверино . След месеци на упорит труд дългоочакваният  Празник на буквите  настъпи. Първокласниците изпълниха песни и стихчета, посветени на буквите от нашата азбука. Получи се весел и пъстър празник, като всеки един от учениците показа..

публикувано на 29.03.24 в 16:41

Село Паволче ще се включи в Маратона на четенето

Читалище "Фар-1930" във врачанското село Паволче ще се включи с различни събития в проявата  Маратон на четенето , която тази година се провежда от 2-ри до 23 април. По традиция програмата през първата седмица от инициативата винаги е посветена на гората и за работа с деца, тъй като те са във ваканция, обясни секретарят на културното средище Мария..

публикувано на 29.03.24 в 15:24

Тече конкурс за екскурзоводи в пещера Магурата

В момента се провежда конкурс за назначаване на трима нови екскурзоводи , които да водят туристите в пещера Магурата . Явили са се четирима кандидати, чиито кандидатури ще бъдат разгледани, обясни заместник-кметът на община Белоградчик Ангел Боянов : "Дали сме им възможност да се запознаят с работата следващите няколко дни, който бъде одобрен ще..

публикувано на 29.03.24 в 15:04

Кампания набира храни в помощ на нуждаещи се хора от Северозапада за Великден

Благотворителна великденска кампания подеха от сдружението "Прави добро, бъди добър". Целта е в навечерието на Великден да бъдат подкрепени 560 крайно нуждаещи се хора основно от Северозападна България, каза Мая Методиева , която е сред доброволците в сдружението: "Продуктите, които събираме са обичайните, както във всяка една друга наша..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г. , който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април , съобщават от културната институция. Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова , която ще бъде специален гост в..

публикувано на 29.03.24 в 14:26