Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

23
Снимка: Красимир Каменов

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него неща. След пенсионирането си, а професията му е свързана с млекопреработването и няма нищо общо с дърводелството, той решава да си направи работилница. Всичките уреди в нея е изработил сам. Краеведа от Лом Иван Георгиев написа три нови селищни истории. Този път историческите му изследвания са за видинското село Жеглица, ломското Добри дол и белослатинското Търнава. След излизането на книгите те ще бъдат представени в трите села и в областните центрове. Три истории от извора. Започна консервацията на археологическите разкопки на антична "Бонония" при Кула номер 8 и Западната порта, която бе разкрита тази година. Консервацията се извършва под надзора на реставратора Калин Тодоров от РИМ-София. През няколко етапа се минава, за да бъдат консервирани стените ни обяснява той. За пета поредна година в село Ружинци отбелязаха храмовия празник в обновения Храм "Света Параскева-Петка". По покана на кмета на община Ружинци, Александър Александров и Църковно настоятелство празничен водосвет отслужиха Негово Високопреосвещенство Видински Митрополит Даниил, Негово преподобие Архимандрит Антим - Протосингел на Видинска митрополия и Протойерей Рафаил на фона на акепелни ортодоксални песнопения. За това ни разказва Иво Иванов член на църковното настоятелство. Самият той направи и дарение за църквата. Дедо Скръц ни готви с тиква и кестени. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28