Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

2
Снимка: РАДИО ВИДИН
Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример".
Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за България". Участието в обучението и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи - каза директорът на видинското училище Пролетка Цветкова:


"Програмата се състои от две неразделни части: едната е курс "Лидерство в училище"...и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. ....  Идеята на програмата е за тези две години да бъдат разработени успешни политики, които да се прилагат в образованието и обучението ... Сега от 22 до 24 октомври предстои втори модул по училищна култура. В месец ноември предстои  обучение на учителите по избран от нас курс. Курсът, който ние сме избрали това е "Социално - емоционално учене"....зареждаме се позитивно, защото, освен че имаме контакти с колеги от цялата страна, изграждаме нови училищни общности, развиваме нови училищни политики..."


Програма " Училища за пример"  е новата програма на фондация "Заедно в час", чрез нея се подкрепят училищните екипи да въвеждат ефективни методи за преподаване и да иновират в начина, по който се управлява училището, за да може повече хора да участват във взимането на решения и съответно подобряване на резултатите на всички ученици - каза
Ивелина Пашова, ръководител на програма "  Училища за пример" към фондация "Заедно в час":


"Програмата се състои от една страна от обучения, от друга страна -от менторска подкрепа от специалисти, които работят индивидуално с всяко училище....Процесът на подбор е в две части - първоначално училищата кандидатстват с формуляр, в който описват подробно своята мотивация за участие и след това - интервю с целия лидерски екип на училището ...С лидерските екипи работим по няколко теми - от една страна стратегическото планиране, от друга страна - как да сме сигурни, че във всяка класна стая се преподава качествено, и как лидерският екип да подкрепя учителите в училище и те да работят качествено..."


В началото на 2021 година ще има  нова възможност  -  всички училища от област Видин ще могат  да се включат в програмата "Училища за пример".

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00