Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

2
Снимка: РАДИО ВИДИН
Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример".
Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за България". Участието в обучението и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи - каза директорът на видинското училище Пролетка Цветкова:


"Програмата се състои от две неразделни части: едната е курс "Лидерство в училище"...и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. ....  Идеята на програмата е за тези две години да бъдат разработени успешни политики, които да се прилагат в образованието и обучението ... Сега от 22 до 24 октомври предстои втори модул по училищна култура. В месец ноември предстои  обучение на учителите по избран от нас курс. Курсът, който ние сме избрали това е "Социално - емоционално учене"....зареждаме се позитивно, защото, освен че имаме контакти с колеги от цялата страна, изграждаме нови училищни общности, развиваме нови училищни политики..."


Програма " Училища за пример"  е новата програма на фондация "Заедно в час", чрез нея се подкрепят училищните екипи да въвеждат ефективни методи за преподаване и да иновират в начина, по който се управлява училището, за да може повече хора да участват във взимането на решения и съответно подобряване на резултатите на всички ученици - каза
Ивелина Пашова, ръководител на програма "  Училища за пример" към фондация "Заедно в час":


"Програмата се състои от една страна от обучения, от друга страна -от менторска подкрепа от специалисти, които работят индивидуално с всяко училище....Процесът на подбор е в две части - първоначално училищата кандидатстват с формуляр, в който описват подробно своята мотивация за участие и след това - интервю с целия лидерски екип на училището ...С лидерските екипи работим по няколко теми - от една страна стратегическото планиране, от друга страна - как да сме сигурни, че във всяка класна стая се преподава качествено, и как лидерският екип да подкрепя учителите в училище и те да работят качествено..."


В началото на 2021 година ще има  нова възможност  -  всички училища от област Видин ще могат  да се включат в програмата "Училища за пример".

Галерия

Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38