Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спаси гората днес- утре ще е късно

Снимка: Радио ВИДИН

150 млн. лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година, сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници. 

Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които предприемат институциите и неправителствения сектор срещу нерегламентираното изсичане на българската гора?

Над 11 000 нарушения на нормативната уредба, свързана с дърводобива са установени от началото на тази година у нас. Задържани са близо 9 000 кубика незаконен дървен материал. Това обясни министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева:

"За 2019 година е установена отсечена незаконна дървесина, в това число незаконна сеч, транспорт, съхранение, разпореждане с дървесина и други,  в размер на 18 456 кубически метра. За периода от 2016 до 2019 се отчита намаление на незаконно добитата дървесина."

Министър Танева допълни, че в последните години са направени  много допълнения в системата, с цел по-голяма публичност за възможността да бъде осъществяван и граждански контрол.

"Има допълнителни заповеди от тази година по отношение на ограничаването на сечите и начина на ползване по горскостопанските планове. За 2020 година ние все още не сме достигнали 80% от изпълненията на горскостопанските планове и със сигурност в тази година ще бъде най-малко ползването спрямо действащите планове."


От Областната дирекция на МВР във Видин обясниха, че продължават специализираните операции и съвместните проверки, извършвани от полицейски и горски служители за противодействие на незаконната сеч на територията на региона. 


През миналата 2019 г. в област Видин са били регистрирани 190 престъпления в горското стопанство, като 146 от тях са били разкрити.  Разкриваемостта при този вид престъпления е била в размер на 76.84%. Година по-рано, през 2018 -та, регистрираните престъпления в горското стопанство са били 185, разкрити от тях 137, а разкриваемостта в размер на 74.05%.


През есента, в началото на отоплителния сезон, зачестяват опитите за незаконна сеч. По тази причина контролът ще бъде засилен, обясни директорът на Държавно горско стопанство Видин Радослав Николов:


"Постоянно си съществува проблемът с незаконния добив на дърва, така че ежедневно това ни е задача. Всяка година по това време се увеличават опитите за незаконна сеч, но дали ще има ръст на незаконната сеч, тепърва ще се установява."


Този сезон с информационна брошура Изпълнителна агенция по горите се обръща към всички граждани да бъдат отговорни към българската природа, да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. Брошурата се разпространява чрез регионалните дирекции по горите като целта е тя да достигне до най-малките населени места в страната.


Движение "Възраждане" отправи запитвания към кметове и областни управители за опазване на горския фонд. В момента сме свидетели на безпрецедентна суша и задаваща се водна криза на територията на страната, както и критично ниско ниво на голяма част от  язовирите. Промишленият дърводобив, незаконната и неправомерната сеч водят до ерозия, а ерозията до суша и недостиг на вода, пише в писмата.

"Ние виждаме, а и получаваме множество сигнали за безконтролна, за безхаберна и безскрупулна сеч на територията на цялата страна. В тази връзка предприехме редица мерки и действия, буквално от Варна до Харманли и от Бургас до Видин, за да направим така, че безконтролната сеч да бъде ограничена. Успяхме да спрем сеч край Варна на около 500 кубика дърва. Важно е да се уточни защо тази сеч, макар и формално законна, е недопустима. През 2011 година е променена Нередба 8, която дефинира правилата за сеч, отменя Наредба 33 от 2004 година и драстично разрешава т.нар. "осветителна сеч", която познаваме като "гола сеч". На нейна база се разрешава драстично изрязване на горите. Така държавата законно разрешава унищожаването на българската гора", категоричен е Георги Георгиев, зам. председател на "Възраждане".


Движение "Възраждане" е напомнило на общините, че са бенефициент по процедура за еврофинансиране за „Залесяване и поддръжка“ от Програмата за развитие на селските райони. Според наблюденията им обаче кметовете на се проявили активност, а срокът за кандидатстване изтече в петък, 16 октомври...

Последиците от незаконната сеч са наистина сериозни и не се изразяват само с милионите, които държавата ни всяка година губи, а и в необратимите промени в природата, до които води и на които вече сме свидетели. Това обясняват от природозащитната организация WWF- Световен фонд за природата.

"Делът на добития незаконно дървен материал годишно възлиза на между 1/4 и 1/3 от общия добив. Тези цифри сами говорят за колосалните загуби, с които трябва да се справят горските стопанства. Освен това обаче има и други последици, които пренебрегваме, а са много опасни- незаконните сечи осакатяват горите и ги възпрепятстват в техните природозащитни и водохранни функнции, което води до много сериозни екологични последици", каза Константин Христов от WWF и добави:

"Българите все още не са достатъчно добре информирани доколко сериозни могат да бъдат негативните последици от незаконната сеч. Много бихме се радвали, ако горски институции по места организират информационни събития, на които да бъдат обяснявани основните принципи за провеждане на сечите, как ползваме гората, защо е необходимо да съществува. Информационните кампании са нещо много важно и те трябва да започват още в ранна детска възраст, за да може децата да израстват с гората пред себе си, с нейните функции, с това как тя ни помага..."


Приложение за мобилни телефони Спаси гората, с което всеки може да подаде сигнал при съмнения за незаконна сеч, създаде WWF България, съвместно с Изпълнителната агенция по горите. Така всеки, по всяко време и веднага може да подаде сигнал, ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44