Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 октомври 2020 година

Снимка: Иванка Петрова

В Белоградчик и Видин днес бяха открити нови социални услуги- Център "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. 


Mаските на открито стават задължителни от 22 октомври (четвъртък). Това стана ясно след заседание на Експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов преди броени минути. Мярката ще бъде в сила до края на ноември. Видинчани приемат със смесени чувства новата мярка за превенция.


Рекордно висок ръст на заразените с коронавирус във Враца за ден. Трима са починалите с COVID-19 през последното денонощие, въпреки усилията на лекарите, в Белодробната болница във Враца. Най-младият от починалите е на 42 години от близкото до града село Згориград. Другите двама също са мъже - на 66 и на 71 г. от Враца, които са имали съпътстващи заболявания.


10 са новите случаи с потвърдена COVID-19 инфекция в област Монтана. 41-годишен мъж от община Бойчиновци е хоспитализиран в МБАЛ "Лозенец" София. Жена от община Монтана на 50 г. се лекува в МБАЛ "Христо Ботев" Враца. Останалите 8 с положителни проби са поставени под 14 - дневна домашна изолация, съобщават от РЗИ Монтана. Четирима са от община Монтана, двама от община Вълчедръм и по едни от общините Берковица и Лом.

До 2 ноември се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие на 2020 г. Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2020 г. Тази година 31.10 е в неделя затова крайният срок за деклариране и плащане се удължава до 2 ноември.


Общинската организация на ПП ГЕРБ Димово е с ново ръководство и нов ръководител. Илиян Лилов е избраният нов ръководител на организацията, той бе избран единодушно на провелото се изборно събрание на общинската структура. 


Не пандемията, а климатичните промени са се отразили на пчеларите и дейността им през тази година. На места са отчетени много ниски добиви, а като цяло годината е лоша, коментира Петър Младенов- председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев".


Видинското основно училище "Иван Вазов" е едно от 26-те учебни заведения в страната, включени в новата програма "Училища за пример". Инициативата е на фондация "Заедно в час". Изпълнението на програмата е за две години, обясни  директорът на видинското училище Пролетка Цветкова.


Сборникът "Ватикански извори за българската история 17 век" бе представен в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Автор на изданието е Йоанна Списаревска, каза директорът на Държавния архив в Монтана Ангелина Емилова:


Безплатна детска работилница за програмиране организират от MindHub Враца. Инициативата е по повод месеца на програмирането и е подходяща за деца на възраст от 8 до 11 годиниРаботилницата ще се проведе на 25.10. (неделя) от 17:30 до 19:00 ч. на ул. "Кокиче" 14, ет. 2.


Започна вторият етап от археологическите разкопки на античната и средновековна крепост "Калето" в гр. Мездра, които бяха възобновени в началото на месец октомври след няколкогодишно прекъсване. Първата седмица на обекта работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, акцентирайки върху културния пласт от римската епоха (II-IV в.), а в момента неговият колега археолог Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, продължава проучването на праисторическите пластове, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър.


Поради ремонт днес и утре ще бъде ограничено движението по трасето между Мездра и Роман, информират от Община Мездра. Въведен е обходен маршрут.


Обявиха победителите в литературния конкурс на името на Яна Язова. Първа награда за разказ в тазгодишния Национален литературен конкурс "Яна Язова" бе присъдена на Елена Немска от Габрово за разказа "Най-голямото вълшебство". Наталия Тарантинова от гр. Хаджидимово получи втора награда за творбата ѝ "Майка", а Таня Томова от Свиленград е отличена с трета награда за "Годината 2184".


В Ружинци садиха цветя за празника на общината. 20 октомври е обявен за празник на община Ружинци. Датата е определена с решение на Общинския съвет. Заради извънредната епидемична ситуация тази година тържества няма да има, но жители на общината отбелязаха празника като оформиха градинки с цветя в населените места.


Библиотеката при читалище "Развитие - 1892” в Бяла Слатина беше домакин на обучение, организирано от Регионална библиотека "Христо Ботев" -  Враца с тема "Как да останем виртуално свързани с потребителите. Онлайн събития на живо". В него участваха библиотекарите от Общините  Бяла Слатина и Борован. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33