Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Изложбата "Дарования" с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински корени, сподели той за Радио Видин:

"Майка ми и целият й род е от там и аз още преди да тръгна на училище съм ходил на гости при баба си и дядо си. На Видин съм направил три изложби, фактически това е третата. Сега ме поканиха, аз не очаквах такова нещо, в смисъл да ме поканят на тези години, аз съм на 88 години. И всички тези работи, които ги виждате там, са правени сега.  И аз се учудвам на себе си, но ако не работя, просто няма какво да правя. Дарил съм около 700 картини. Да подарявам ги, защото картините са за хората..."

Проф. Русчуклиев твърди, че няма картина, с която не би се разделил, защото без да иска човек се разделя с всичко, което има. Въпреки това е съхранил картина от студентските си години в Художествената академия.

"В изложбата "Дарования"  има много автопортрети, защото човек има много лица и тези лица някои път не ги и познава, така че затова е интересно. Аз не рисувам както фотоапарата или компютъра, а в свободна интерпретация. Изтъквам някои неща, някои ги изпускам. Сега рисувам спомени, пролет, много обичам да рисувам напоследък пролетни пейзажи в различни състояния, пролетта също е непредсказуема има и тъжна пролет, и златна пролет. " 

Изложбата на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита от 17:30 часа в Художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията е част от програмата за Духовния празник на Видин - Димитровден. 


Галерия

Вижте още

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00

Първото радио в село Милчина лъка

Днес, когато отбелязваме деня на Българското национално радио ще ви разкажем една интересна и увлекателна история за първото радио закупено през 1942 година в кулското село Милчина лъка. Радиото е било марка "Тулан", а първоначално идеята за купуването му е срещнала  сериозен отпор, но все пак историята има щастлив край, разказва краеведа Емил..

публикувано на 25.01.21 в 14:18

БНР на 86!

Празничен е днешният 25 януари за Българското национално радио - навършват се 86 години от създаването на институцията. На тази дата през 1935-та с указ на цар Борис III радиоразпръскването , което до онзи момент се осъществява на обществени начала, става държавна собственост. Звуковата памет на Златния фонд на БНР пази откъси от..

публикувано на 25.01.21 в 13:45

"Неделник" от 24 януари 2021 година

И тази неделя той е тук - "Неделник" брой 345. Преглеждам старите вестници и тръгваме на приятна неделна разходка. Младежки дом - Враца обяви началото на 21- то издание на националния поетичен конкурс „Любовта...” . Конкурса се организира по повод 14 февруари - Ден на влюбените. Повече за конкурса можете да научите от Илияна Райкова част..

публикувано на 24.01.21 в 12:40

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00