Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Изложбата "Дарования" с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински корени, сподели той за Радио Видин:

"Майка ми и целият й род е от там и аз още преди да тръгна на училище съм ходил на гости при баба си и дядо си. На Видин съм направил три изложби, фактически това е третата. Сега ме поканиха, аз не очаквах такова нещо, в смисъл да ме поканят на тези години, аз съм на 88 години. И всички тези работи, които ги виждате там, са правени сега.  И аз се учудвам на себе си, но ако не работя, просто няма какво да правя. Дарил съм около 700 картини. Да подарявам ги, защото картините са за хората..."

Проф. Русчуклиев твърди, че няма картина, с която не би се разделил, защото без да иска човек се разделя с всичко, което има. Въпреки това е съхранил картина от студентските си години в Художествената академия.

"В изложбата "Дарования"  има много автопортрети, защото човек има много лица и тези лица някои път не ги и познава, така че затова е интересно. Аз не рисувам както фотоапарата или компютъра, а в свободна интерпретация. Изтъквам някои неща, някои ги изпускам. Сега рисувам спомени, пролет, много обичам да рисувам напоследък пролетни пейзажи в различни състояния, пролетта също е непредсказуема има и тъжна пролет, и златна пролет. " 

Изложбата на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита от 17:30 часа в Художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията е част от програмата за Духовния празник на Видин - Димитровден. 


Галерия

Вижте още

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20