Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Скулптурата "Три сестри" скоро може да краси Кула?

Скулптурата Три сестри
Снимка: Радио Видин

Гражданското движение "Северозапазване" от Кула ще проведе обществено обсъждане къде да бъде поставена скулптурата "Три сестри", демонтирана при ремонта на централния площад във Видин. Движението поиска официално от местната община скулптурата да бъде поставена в Кула, каза Наско Цанов от организацията:

"Получихме одобрение от община Кула в лицето на кмета на общината, те ни дадоха картбланш, да организираме обществено обсъждане сред гражданите на град Кула, паметника да бъде възстановен, преместен и поставен на подходящо място в града. И заедно с гражданите на общината да решим кое е най-подходящото място. Ние ще предложим за обществено обсъждане, кръговото движение което е срещу църквата, кръговото което е в парка и самата крепост "Кастра Мартис", която де факто е и символ на града."

От движението днес са пуснали молба до кмета на община Видин, с която официално се иска паметникът да бъде преместен в Кула:

"Движение "Северозапазване", днес на 21 октомври, входирахме и молба до кмета на община Видин, като се надяваме той да ни разреши паметника да бъде преместен и вече да бъде възстановен и показан на гостите и гражданите на община Кула и от тук натам да е в целия си блясък."

Община Кула ще предприеме необходимите действия пред Община Видин за преместване на обекта, допълни Наско Цанов.
Вижте още

19 нови с COVID-19 във Врачанско

Новорегистрираните случаи на COVID-19 за 22 януари в област Враца са 19, сочат данните в Единния информационен портал. От обявените новозаразени, 12 са от община Враца. В Първа частна МБАЛ - Враца са хоспитализирани мъж и  жена. На домашно лечение са седем жени, както и трима мъже. В община Козлодуй са установени жена от Козлодуй и мъж от..

публикувано на 23.01.21 в 16:14

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16