Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Снимка: Радио ВИДИН

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи". Предстои и провеждането на Ловен съвет с представителство на природозащитни организации и всички заинтересовани страни.

Ще бъдат използвани само приспособления за нощна стрелба и то само в краен случай при усложнена епидемиологична обстановка, свързана единствено със заболяването АЧС при дивата свиня. Това стана ясно на проведена среща между представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите и "Четири лапи". Категорично няма да бъде допуснато използването на отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства и методи за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата като цяло, се казва в съобщението на Агенцията.

"От една страна ни притеснява това, че ликвидирането на заболявания и отстрела на дивеча ще стане единствено със заповед на министъра на земеделието и храните, ако бъде одобрен проектът, т.е. не се изискват никакви проби, не се изисква съмнение, не се изисква животните да са показали някаква симптоматика. Просто с една заповед по нечие нареждане може да бъде пристъпено към поголовно унищожаване на диви животни. И от друга страна това, което ни притеснява е, че ще се позволява на служители на министерство отбраната, на МВР, на министерство на земеделието и храните, на горските стопанства и т.н. да упражняват право на лов и то на този тип отстрел на животни, който ще бъде поголовен. Т.е. един вид ще пуснем полицията и армията да унищожават поголовно животни в горите, което лично за мен и по морални съображения, и по чисто исторически съображения е много притеснително. И на трето място, това, което е най- притеснително е, че когато тези служители на министерство на отбраната, на министерството на вътрешните работи и на  земеделското министерство и т.н. тръгнат по горите да унищожават животни те ще имат право да го правят по какъвто и да било начин. Т.е. с употреба на експлозиви, с употреба на отровни примамки, с употреба на капани, автоматично оръжие, електрошок. Което е, освен че е неморално, е изключително опасно", изрази позицията на фондация "Четири лапи" Явор Гечев.

И още от "Еко Свят"- във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на читалищата. Лазаринка Андреева- председател на фондация "Феникс 21 век" представи презентация за потребностите на туристите над 55 години: 

"Беше направен един анализ за нуждите на туристите във Видин и Монтана и един в окръг Долж. Установи се, че за тях най-важното е местата да са достъпни, предвид физическото им състояние. Също така ценовите оферти са изключително важни. Предпочитат повече да съчетаят разходката с почивка и най-вече да има интересни и иновативни дестинации. По-дългите преходи, стълби и баири не е много подходящо за тях. Следващият продукт, който направихме е проучване за развитието на туризма за възрастни над 55 години."

Идентифицирани са културни и природни забележителности, които са подходящи за посещение от този тип възрастова група. Изготвени са три нови маршрута, за 40 човека е направен тур, като хората са оценили всяка една дестинация. На срещата между представители на читалищата от Видинско бе направена и видеовръзка с Цеца Кръстева- секретар на читалището в село Згориград, община Враца, която разказа за опита при посрещането на туристи:

"2005-2008 година най-силните години. Спечелили сме два проекта, с които сме си направили посетителски център. И го заредихме с изделия на местни майстори."

На изложение в София се запознали с представител на англо-американското училище:

"В разстояние на 10-12 години посрещаме техни групи. Те си плащат добре, това са деца на посланици, на чужденци, които работят в добре платени фирми. Всяка една от жените донасяше нещо нещо от вкъщи и правихме местни неща, които децата боготворят. Нашите мекици, баници палачинки, киселото ни мляко е нещо, което децата обожават. Непрекъснато внасяхме нови детайли."

Още по темите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00