Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

5
Снимка: Радио Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден. 

"За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да преобразяваме своя град – с много обич и вяра“ – каза кметът Цветан Ценков.


Днешният ден е празничен и радостен за църквата повече от 1 700 години, отбеляза в словото си на тържественото заседание Видинският митрополит Даниил.


"Днешният празник ни учи, че успехът в нашия живот се измерва не само с материални ценности. Успехът в нашия живот се измерва с това, до колко съответства нашият духовен облик, нашият характер, нашият нрав на характера, на нрава, на образа  на нашия първообраз Бога."


По традиция на празника за заслуги към развитието на града беше връчено званието "Почетен гражданин на община Видин".


Посмъртно с отличието е удостоен митрополит Кирил Видински, радетел за възраждането на Българската православна църква и Видинския край. С решение на Общинския съвет званието е присъдено също на д-р Тодор Вълов, на етнографа Нинко Заяков и винопроизводителя Ивайло Йотов.


"Видях много потенциални възможности, които има този край и този град", каза при връчването на почетното звание Ивайло Йотов.


Специалистът "Уши, нос, гърло" доктор Тодор Вълов обяви, че приема почетното отличие като признание за труда на всички лекари, работещи в града и най-вече в болницата във Видин. 


"Видин е бил царствен не само по времето, когато възниква Бонония", отбеляза етнографът Нинко Заяков и припомни факти от историята на града.


На тържественото заседание присъстваха народни представители, областният управител на Видин Момчил Станков, кметове на общини,  районният мюфтия Неджати Али, представители на държавни и културни институции, председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе и  дългогодишният председател на Окръжния съвет на Долж Йон Приотяса, кметът на Община Калафат Дору Митулецу и кметът на община Четате Марин Дуцъ.

Поздравителен адрес за празника на града е изпратен от президента Румен Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00