Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Чупрене работят за популяризиране на общината пред туристите

Снимка: Радио ВИДИН

"В тесни връзки сме с туроператори, които работят и и звън България. Фокусирали сме се върху нашите природни и исторически забележителности. Можем да се похвалим и със заснетите клипове на територията на община Чупрене, съвместно с екип от министерството на туризма, които целяха популяризиране на малко известни туристически дестинации", каза заместник- кметът Мария Тодорова.

Видеоклиповете рекламират църквата в село Върбово, която е от 14 век, часовниковата кула в Чупрене и гламите, които все още са малко известни:

"Гламите започват от Долни лом и завършват в село Върбово. Може да кажем, че те покриват територията на цялата община. Гламите са карстови образувания, образувани при нагъване на тектонските плочи. Много стари и интересни като форми. Имаме страшно много легенди, свързани с гламите. Смятаме, че това ще е един много интересен нов туристически продукт."

Биосферен резерват "Чупрене" също привлича туристи. В него човешката дейност не е така застъпена, има много птици, които биха представлявали интерес за орнитолозите:

"Възможно е създаването и на орнитоложки туризъм."

Проектът за ски зоната най- вероятно ще залегне в новия програмен период като туристическа зона. Засилен интерес има към къщите за гости и към покупката на имоти, каза още Мария Тодорова. 

В региона е развит дърводобива, а  стопанисването на горите е грижа на Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене.  Директор е Димитър Христозов. 

Общата площ на стопанството е 26 315 хектара. Преобладават широколистните гори- дъб, бук, цер, бор от иглолистните гори, смърч и ела. На територията на стопанството има и обявени гори във фаза на старост, основно букови гори над 100-годишна възраст, в които не се извършва никаква дейност. Годишно, по горско-стопанския план, стопанството може да отсече около 22 хиляди кубически метра дървесина.

"При нас всичката дървесина е за продажба. Не само дърва за огрев, това е и едър строителен материал, който е за производство на различни вече изделия. Ние имаме 32 декара залесяване за 10-годишния период, което още първата година го извършихме. Просто нямаме такива площи, които да подлежат на залесяване. При нас горите много добре се възобновяват по естествен начин. Просто не е необходимо да се извършват допълнително мероприятия", каза Димитър Христозов.
Залесявано е пожарище до село Търговище с акация. Общината има общински гори над 4 хиляди хектара и годишно ползване около 7 хиляди плътни кубически метра. С тази дървесина се задоволява част от населението с дърва за огрев.

"От нашите гори също, фирмите, които извършват дърводобив, също продават на населението от дървата. Така че нямаме проблеми със снабдяване на населението".

Още по темите- в звуковия файл.

Вижте още

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26

Ваксинирането във Видин ще продължи по списък

Втората пратка от 25 000 дози ваксини пристигна в България. Предстои да бъдат предоставени количества от ваксините на Регионалните здравни инспекции в страната след предварителна заявка и по график.  От първия етап на ваксинирането 250 ваксини срещу COVID- 19 пристигнаха в Северозапада в края на декември и са поставени на работещи на първия..

публикувано на 05.01.21 в 17:05

От 25 декември избираме "Дърво с корен" за 2020 година

Приключиха номинациите за конкурса "Дърво с корен" за 2020 година. Организаторите от фондация "ЕкоОбщност" са получили 22 редовни номинации. Повечето са за вековни дървета. Преобладават предложенията за дъбове. Претендентът от Северозапада е зимен дъб на 390 години, който расте в землището на някогашното село Калиманица, общ...

публикувано на 24.12.20 в 14:40