Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Писатели се срещат с деца и ученици в Монтана, Видин и Лом

Снимка: РБ Гео Милев, Монтана

"Разказвачът на приказки" среща възпитаници на монтански детски градини и основни училища с български писатели. Инициативата стартира от 1 ноември в цялата страна и на територията на общините Монтана, Лом и Видин.


Живите срещи на авторите с децата ще се състоят при спазване на всички предписания и протоколи за безопасност при работа с децата в условия на COVID-19, обяви "Разказвачът на приказки" Константин Кирил Иванов:


"Това, което правим, е да намерим най-добрия, подходящ, интересен, забавен и предизвикващ любопитството и вниманието на децата начин, да четеш най- вече български детски книги."


Живите срещи на авторите с децата са и емоция, и възможност да видиш човек, който е написал книгата, която държиш в себе си и да му зададеш всички въпроси, които ти хрумват, коментира инициативата Константин Кирил Иванов:


"Всяка една среща е съпътствана с пътуващата книжарница на "Разказвачът на приказки". След срещите децата винаги могат да си вземат автограф от автора, единствено и само при одобрение от страна на родителите, разбира се. Да си закупят тази книга на преферентна цена. Всички книги на авторите са на по-ниски цени от обявената на корицата обикновено. Затова преди автора да гостува в даден клас, ние оставяме или изпращаме предварително книги на автора, така че да могат децата да четат от нея, да се запознаят с нея, родителите да я разгледат."


Партньори на инициативата за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки" са над 130 български автори на детска литература, носители на национални и международни награди. В Монтана децата ще се срещнат с повече от 30 писатели. Тези срещи са и една възможност книгите на авторите да стигнат до домашните библиотеки на малките читатели.


Вижте още

Нови 115 с COVID-19 в Северозапада

18 са новите случаи на COVID-19 в област Видин, в област Враца са 55, за област Монтана новорегистрираните с коронавирус са 42. 3 138 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. От направените 8 478 PCR теста 37% са положителни. Излекувани са 2 206 души, 159 са..

публикувано на 03.12.20 в 08:22

Снимката на 2 декември 2020 година

Ледената  пързалка  възобновява дейността си. Това става от днес – 2 декември, като решението е на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска, съобщават от Община Видин. Материалната база на основно училище "Иван Вазов" ще бъде разширена по проект на Община Видин.  От днес сдружение "Северозапазване" от Кула стартира кампанията..

публикувано на 02.12.20 в 18:20

Кампания събира средства за ремонт на театралния салон в Търнак

Народно читалище "Васил Левски 1899" от белослатинското село Търнак се включи в инициативата "Щедрият Вторник 2020" с дарителска кампания за ремонт на покрива и тавана на театралния салон . Кампанията ще продължи до края на месеца, обясни председателят на читалището Виолета Кръстева: "Нашето читалище кандидатства към акселератора "Щедрият..

публикувано на 02.12.20 в 16:33

Метеоролог: Без сняг ще изпратим 2020 година

Без сняг ще изпратим настоящата година. По Коледа също не се очаква да има снежинки. За Никулден ще бъде слънчево и топло.  Средната месечна температура за равнинната част на област Монтана през декември ще е между 0 и 1 градуса, а за планинската от минус 8 до минус 3, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологична обсерватория в..

публикувано на 02.12.20 в 16:06

82 са новите случаи на коронавирус във Врачанско

Три жени, заразени с коронавирус, са починали във Врачанско през изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция . Става въпрос за 78-годишна врачанка, която е загубила битката за живота си в МБАЛ "Христо Ботев", в МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Козлодуй" е издъхнала 85-годишна жена от Мизия, а 73-годишна жена от Малорад е починала в..

публикувано на 02.12.20 в 15:41

Разширяват базата на училище "Иван Вазов" във Видин

Материалната база на основно училище "Иван Вазов" ще бъде разширена по проект на Община Видин. Това ще позволи на най-голямото основно училище в града да премине към едносменен режим на обучение.   Проектното предложение на Общината е одобрено по програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване,..

публикувано на 02.12.20 в 15:35

Видинска детска градина спечели конкурс за здравословно хранене

Видинската детска градина "Зорница" спечели първа награда в конкурс, организиран по национална детска програма за балансирано хранене. Програмата "Нестле за по-здрави деца" премина в 6 модула, свързани със здравословното хранене, обясни директорът на детското заведение Светлана Петкова: "Първият модул беше "Хапвай питателна и разнообразна..

публикувано на 02.12.20 в 13:37