Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 30 октомври 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Обновената сграда на видинския драматичен театър участва в националния конкурс "Сграда на годината".

В област Враца са регистрирани  нови 56 случая на болни от COVID-19 за последното денононщие. Всички те са диагностицирани за домашно лечение и наблюдение.

12 заразени с коронавирус са регистрирани в област Видин за последното денонощие, според данните на Регионална здравна инспекция - Видин.

За да се снабди с апарат за обдишване на пациенти с COVID-19, спешно ще бъде подпомогната финансово болницата в Мездра. Решението е взето на октомврийската сесия на Общинския съвет, а вносител на докладната е кметът Иван Аспарухов.

Нови 37 модерни жилища ще бъдат изградени във Видин. В тях ще бъдат настанени социално слаби хора и такива в уязвимо положение.

Стартира вторият етап от ремонтните дейности на ул. "Хан Аспарух" в град Козлодуй.  До момента са положени бордюрите и са изпълнени всички изкопни работи. На този етап се извършва разваляне на съществуващата асфалтова настилка и армираната бетонова настилка на пътното платно.

Започват ремонтите по инфраструктурата в община Ново село. Първата копка бе направена днес в село Неговановци и с това е даден стартът на ремонтните дейности по уличната мрежа в общината.

Петима съветници в Монтана поискаха с докладна записка, Общинският съвет на редовното си заседание да приеме декларация против инвестиционното предложение за "Експлоатация на инсталация за обезвреждане на отпадъци от хуманното и ветеринарно здравеопазване и от фармацевтични производства".

До 16 ноември 2020 г. се удължава срокът за набиране на преброители и контрольори за предстоящото Преброяване на населението и жилищния фонд. 

Камен Каменов е единственият кандидат за административен ръководител на Районната прокуратура във Враца. Досега той беше заместник-ръководител в държавното обвинение в града под Околчица. От няколко месеца изпълнява временно функциите на началник.

Германският производител JERMI Käsewerk GmbH изтегля от пазара всички произведени партиди от продукта си "Козе сирене с благородна плесен", съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

До края на годината удължиха програмата "Топъл обяд" в Георги Дамяново. 200 социално слаби жители на балканската община ще продължават да се хранят.

В Белоградчик заседава Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия - във връзка с готовността за зимно снегопочистване и защита при бедствия. 

Над 600 нови книги, дарени от граждани, са постъпили във фонда на видинската библиотека от началото на годината. Под формата на дарения културната институция е получила и нова техника, каза директорът Десислава Иванова. Най-новото дарение, състоящо се от 120 книги на историческа тематика, библиотеката получи за Духовния празник на Видин – Димитровден.

На 3 ноември пред сградата на полицията във Видин ще се проведе мълчалив протест, с надслов "Служителите на МВР също заслужават достойно заплащане", част от протестната кампания на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/. Това съобщи Емилиян Недялков - председател на синдикалното дружество при Областната дирекция на МВР във Видин.

Започва традиционната акция "Зима". Акцията стартира от 1 ноември, ще продължи до края на месеца и ще премине през три етапа, съобщи главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция" в Монтана. 

Във Враца 22 талантливи деца в неравностойно положение  ще получат средства за годишни стипендии от Сдружението с нестопанска цел "Вестители 2007" в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември.

"Разказвачът на приказки" среща възпитаници на монтански детски градини и основни училища с български писатели. Инициативата стартира от 1 ноември в цялата страна и на територията на общините Монтана, Лом и Видин.

В Градската художествената галерия "Отец Паисий" в Берковица е открита изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир през 1963 година. Експозицията ще бъде изложена до края на месец ноември и може да бъде разгледана при спазване на всички противоепидемични мерки.


Вижте още
проф. д-р Александър Чирков

Почина проф. Чирков

На 82- годишна възраст почина кардиохирургът проф. Александър Чирков. Това съобщиха от Българския лекарски съюз. От съсловната организация изказват своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия: "С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна...

публикувано на 24.11.20 в 12:06

85 са случаите на новозаразени за изминалата седмица в община Мездра

85 нови случая на заразени с COVID-19 са регистрирани в община Мездра от 16 до 22 ноември, включително, показват данните от Единния информационен портал.  48 от тях са в гр. Мездра, а останалите 37 - в съставните села на общината: Горна Кремена, Зверино и Оселна - по 4-ма, Игнатица, Крапец, Лик и Ребърково - по 3-ма, Долна Кремена, Брусен, Моравица..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Врачанската болница

15 души са в COVID отделението на врачанската болница

Информацията съобщи  изпълнителният директор на болницата д-р Петър Керемедчиев. Двама от тях са в тежко състояние и са на апаратна вентилация. Много скоро към тях ще се присъедини и трети пациент с коронавирус, чието състояние се е влошило. Снощи в най-голямото лечебно заведение в областта е постъпил още един тежък случай – пациент от..

публикувано на 24.11.20 в 11:40

22-годишен с 2.77 промила шофирал в Лом

Проба с алкотест е отчела 2.77 промила алкохол в издишания от водача въздух, след като в град Лом е спрян за проверка лек автомобил с монтански регистрационен номер, управляван от 22-годишен местен жител, съобщават от полицията в Монтана. На нарушителя е издаден талон за медицинско изследване, приел е показанията на техническото средство и е направил..

публикувано на 24.11.20 в 11:27

Катедралният храм "Св. Димитър" с ново църковно настоятелство

Предстои да бъде утвърдено църковното на настоятелство на катедралния храм " Св.Димитър Солунски " във Видин .  Изборът се проведе в неделя. След като бъде утвърдено и от Видинския митрополит Даниил, ще встъпи в длъжност, каза председателят на катедралния храм архимандрит Самуил . "Избрахме четири нови църковни настоятели, като двама от тях..

публикувано на 24.11.20 в 11:18

Правят музей в читалището в Ружинци

Завършен е основният ремонт на читалище "Хр. Ботев -1898" с. Ружинци. С близо 25 хиляди лева са подменени входните врати, отремонтирани са библиотеката и киносалона. Извършен е и ремонт на помещението, където ще бъде бъдещият музей на Ружинци, каза кметът Александър Александров.   "Това е поредният етап от ремонта на по-големите обществени сгради.....

публикувано на 24.11.20 в 11:03

Доброволци изграждат навес на храма в Брегово

Продължава работата по благоустрояването на храма Успение Богородично в град Брегово . В момента на доброволни начала се изгражда навес пред малкия портал на църквата.  "Навесът е към малкия вход на църквата. Когато вали, влиза вода вътре в храма. С отец Любомир решихме да направим този ремонт. Искам да благодаря на Илия Димитрашков, който дари..

публикувано на 24.11.20 в 10:52