Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ненчо Славчев с втора награда за участието си в "Доброглед"

3
Снимка от личния архив на Колетка Павлова
Снимка: Колетка Павлова


Видинският поет Ненчо Славчев е с втора награда за участието си в традиционния поетически конкурс "Доброглед".
Конкурсът се провежда за 11-та година и е организиран от община Димово и НЧ "Паисий Хилендарски-1927" Димово. 

43-ма автори са участвали в конкурса.  Присъденото второ място на Ненчо Славчев е за стихотворението "Пролет на село", което той пише тази пролет:  


 "Аз съм роден в община Димово, в село Върбовчец. И за мен е особено приятно, че това се случи. Получавал съм и още една награда преди 5-6 години от същия конкурс и от тогава не съм участвал, защото  човек не трябва всяка година да се бори за нещо. След като е отличен, трябва да даде предимство и на други хора.."

Името на  поетическия конкурс  "Доброглед" предлага поетът Ненчо Славчев,
и то е прието, но откъде идва тази хубава, изпълнена с добро съдържание дума, разказва Ненчо Славчев: 


"Става въпрос за хълма над Димово. Преди доста години княз Александър Батенберг пътувал с файтон от Белоградчик за Видин и спрял на това място- на завоя. Оттам се виждало цялото Димово, полето, реката и той се удивил и казал, че от това място добро се гледа... Доброглед... Може би това е метафора и човек наистина трябва да гледа добре доброто в живота и то да ни съпътства и да се стремим към него..."
 

Галерия

Вижте още

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31