Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин с отличия в състезание по речеви умения

2
видин гпче езикова гимназия йордан радичков
Снимка: РАДИО ВИДИН

Марина Николаева и Мартин Стефанов от ГПЧЕ " Йордан Радичков" Видин се класираха в първата десетка на  победителите от Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език. Състезанието се се организира от МОН и се е провело онлайн - обясни преподавателят им по английски език Емил Живков:

"Националната комисия намира интересна тема, даваща повод за размисъл ... Темата на това състезание беше една мисъл на Айнщайн: "Логиката ще те заведе от точка А до точка Б, въображението може да те заведе навсякъде" ...Има дълъг списък с критерии...Моята роля беше да чуя техните речи онлайн...Водих си бележки, които им изпратих, доброжелателни, но честни, и имаха за цел да ги подготвят за втората част на тяхното представяне... Комисията може да задава каквито иска  въпроси ... В крайна сметка Марина Николаева е на 6-то място, а Мартин- на 10-то място. Ако трябва да сме обективни, това е много много добро класиране, това е страшно добре, Мартин е по-надолу, но там конкуренцията е определено по-силна..."
 
Мартин Стефанов, ученик в 10 клас, ГПЧЕМартин Стефанов е ученик в 10 клас. Той участва във възрастовата група 9 -12 клас: 

 
"За мен темата беше изключително интересна и успях да я развия по нужните критерии. Първо се явих на училищния кръг... За втора поредна година аз бях избран във втора възрастова група. Ето част от моето есе "Човешкият мозък е като океаните, хората са го изследвали, но не напълно...Мога да кажа, че използвам и логиката и въображението, защото в училище се изучават много науки, за които е важно да се използва логиката. Но в личния живот въображението трябва да се използва. Важно е хората да имат и двете. Смисълът на въображението е да измисляш различни неща в главата си."


Осмокласничката Марина Николаева участва за първа година в този конкурс:

"В презентацията съм казала, че и въображението, и логиката са много важни за човека и ежедневието му и че трябва да ги използваме по равно. Бих казала, че използвам повече логиката, но разбирам и хората, които използват въображението..."

Повече може да чуете в звуковите файлове.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!"  И обявиха дни..

публикувано на 02.12.20 в 15:52
д-р Диана Машова и д-р Георги Костов

Стоматологичната помощ по време на пандемия

Макар и не толкова драстично, както в други области на медицината, пандемията от COVID-19 засегна и стоматологичната помощ . Временно затворени стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, нарушение в традиционната връзка лекар - пациент. Това е част от анамнезата на денталната помощ в условията на COVID пандемия. За страха, за риска, за..

публикувано на 02.12.20 в 15:50

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана . Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция. Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И..

публикувано на 02.12.20 в 15:30

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим:  "Тази..

публикувано на 02.12.20 в 14:25

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34