Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книга с историята на Търнава чака за печат

Снимка: Архив:Радио Видин

Историята на белослатинското село Търнава вече е събрана в книга. От селото се надяват на дарения, за  да успеят да я отпечатат, каза кметът Габриела Раловска: 

"Има няколко книги от различни хора за историята на Търнава през годините. Може би ни провокираха едни думи, които са и мото на новата книга за Търнава, на професор Христо Дилов, който казва през 2009 година: "Дали ще има шанс да се сбъдне първоначалното ми желание и да се появи книга за историята на село Търнава, само един Бог знае. Убеден съм, че ако не аз, друг ще го направи, защото Търнава го заслужава". 

Цитирам по памет неговите думи. Търнава заслужава да се знае, да се пази историята, защото има хора, събития, личности, с които ние се гордеем и не бива да забравяме. Получихме предложение от г-н Иван Георгиев, краевед, който изследва доста неща в Северозапада. 

Обади се и каза: "Г-жо Раловска, изучавайки историята на много села, попаднах и на различни материали и за Търнава. Ако искате да се срещнем, да поговорим и да направя своето предложение." 

Така и стана. Материалите, които той беше събрал, материалите, с които ние разполагахме, както  и библиотеката, училището, църквата, хора, ги предоставихме. Така вече имаме един готов продукт с историята на нашето село. При всички случаи не е пълна. Сигурна съм, че ще има какво да се допълва. Посочени са библиографските източници. Позоваваме се предимно на факти и се надявам, че книгата ще е един добър справочник за тези, които идват след нас. Финансирането на самото събиране на материалите и написването на книгата беше по проект на сдружение "Първи юни" и на дарителския фонд. Сега вече, когато книгата е налице и имаме готовност да я подадем в печатница, остава да намерим финансиране. Надявам се на родолюбиви търнавчани, които ще ни помогнат и сега за това начинание."   

Около пет хиляди лева са необходими за отпечатването на книгата. Ако се осигурят средства, може да е готова още до края на годината. 


Вижте още
ОДМВР-Враца

Полицията разследва тежкия инцидент, при който загина работник на Пътната агенция

Най-вероятната причина за тежката катастрофа със загинал и ранени, която стана вчера сутринта край Враца, е отклоняване на вниманието на шофьора на микробус.  Водачът – П.Г.Х. от село Нефела, е бил изпробван за алкохол и наркотични вещества, като пробите му са отрицателни, съобщиха днес от полицията. Кървавата катастрофа се разигра към 9.30..

публикувано на 27.02.21 в 12:20

Сепарират отпадъците на Враца и Мездра

Дружеството „Екопроект“, което управлява депото за твърди битови отпадъци между Враца и Мездра, спечели обществена поръчка да сортира битовите отпадъци чрез сепариращата инсталация. Техниката се намира на площадка до депото край село Костелево. Очаква се през тази година да бъдат сепарирани към 21 300 тона отпадъци, за което фирмата с..

публикувано на 27.02.21 в 10:10

Мартеници красят населените места от община Криводол

Инициативата "Мартеница с кауза" ще украси всички населени места на Община Криводол. Организира се от читалището в едноименния град под мотото "По-празнична, по-пъстра и по-цветна Баба Марта".  "Работилница за мартеници е традиция в община Криводол, която читалището и училището в града организират вече повече от шест години. Творческата..

публикувано на 27.02.21 в 08:50

Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин

С приемането на тазгодишния бюджет на Община Видин се поставят акцентите, свързани с реформирането по отношение на събираемостта на задълженията и увеличаване на приходите от Регионалното депо за битови отпадъци, каза кметът Цветан Ценков. "Най-късно до септември екипът на Общината ще подготви съответните нужни документи с цел да кандидатстваме...

публикувано на 27.02.21 в 08:00

82 новоустановени с COVID-19 в Северозапада

58 са положителните проби за коронавирус в област Враца, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие.  Новозаразените в Монтанска област за същия период са 17.  Установените новозаболели във Видинско са 7.  Новите случаи на COVID-19 инфекция в страната са 1681 при направени над 13 600 тестове. Ваксинираните..

публикувано на 27.02.21 в 07:33

От 1 март се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения

От 1 март, между 06:00 ч. и 23:00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки - бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед, издадена снощи.  Изискванията към обектите, които ще..

публикувано на 27.02.21 в 06:05

Снимката на 26 февруари 2021 година

Бюджетът за 2021 година, който е в размер на 52 милиона лева, което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.   Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общинският съвет прие бюджета на Община..

публикувано на 26.02.21 в 17:57