Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избираме църковни настоятели

Снимка: Радио ВИДИН

Избори за църковно настоятелство ще се проведат в катедралния храм "Св. вмчк. Димитър Солунски" във Видин. Номинациите продължават до утре, 21 ноември. В неделя, 22 ноември, ще е гласуването. По същото време настоятели ще се избират във всички православни храмове у нас. Изборите са свикани от Светия синод, обясни председателят на видинския катедрален храм архимандрит Самуил:

"Срокът е определен от Светия синод, той е един същ за всички храмове в България. Изборът ще бъде на 22 ноември, ако свещеникът има 2-3 енории, изборът може да бъде направен следващата седмица. Така че, до 21 ноември всеки, който има желание да бъде църковен настоятел, и, който е над 30 години, православен християнин, кръстен, който знае символа на вярата и "Отче наш", тоест има отношение към духовния живот, той може да подаде молба да бъде църковен настоятел. В неделя, когато се съберем заедно, отслужим утринната служба и светата Литургия, молбите ще се разгледат и всеки, който присъства в храма, гласува за тези, които са подали заявления..."

Църковните настоятели имат важна роля в управлението и грижите за храма: 

"Те са хората, които се грижат за материалното благосъстояние на храма. Това са така да се каже ръководните фигури в храма. А свещеникът е председател на църковното настоятелство..."

4-ма настоятели ще бъдат избрани за мандат от 4 години в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски". Едни от първите задачи пред тях са за ремонта на куполите и осветлението, обясни архимандрит Самуил:

"Може би на първо време трябва да решим въпроса с осветлението на храма. Разбира се, има много по-важен въпрос - ремонтът на куполите, но по този въпрос се прави проект със съдействието и благословението на Негово високопреосвещенство нашия митрополит дядо Даниил. Важен въпрос е електричеството в храма, защото инсталацията е стара, трябва да се обнови, защото крушките постоянно горят."

Един от настоящите църковни настоятели и кандидат за нов мандат е Любомир Илиев, познат на видинската общественост в качеството си на секретар на Народно читалище "Цвят". 

"Това, което ме е накарало да се включа, може би е идеята да помогна с каквото мога за катедралния храм - за неговото благоукрасяване, за поддръжката, за обичайните дейности, от които всеки храм има нужда. Дадох съгласието си за нов мандат. Смятам, че с повече млади хора, които имат възможност по различни начини и пътища да подпомагат дейността на храма, самият храм би бил по-добре уреден."

Всеки, който желае да участва в изборите за ново църковно настоятелство, е необходимо да посети катедралния храм тази неделя. Гласуването ще започне след светата Литургия и ще продължи до 14 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00