Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Удобство или пречка са "зелените коридори" за пазаруване

Снимка: Радио ВИДИН

Вече близо седмица действат новите указани часови интервали за пазаруване. Заповедта на здравния министър гласи - в часовете между 13:30 и 16:30 часа в магазините за хранителни стоки да не се допускат хора под 65 годишна възраст. Аптеките пък не допускат под 65 годишни в обектите си, в часовете между 8:00 и 10:00 часа и 13:30 и 16:30 часа. Идеята на "зелените коридори" е осигуряване на безопасно пазаруване на пенсионерите във връзка с усложнената епидемична обстановка, заради COVID-19. Помагат или пречат на хората часовите диапазони, въпросът остава дискусионен сочи анкета на Радио ВИДИН:

"За мен са удачни часовете. И аз съм пенсионерка, но с тези пенсионери никой не може да се разбере. Купувах си банани и една пенсионерка близко, трябва да се спазва дистанция. По-добре да си пуснат хората да си пазаруват по всяко време... Имам час за лекар от 11:30 часа, после трябва да чакам аптеката от 13:30 часа. Не е удобно... Разбиха следобедния сън на пенсионерите. Те тогава след ядене обичат да си лягат. Аз съм живял в чужбина и спазвам всички норми. Сега ги спазвам и тук, но и пенсионерите трябва да ги спазват... Само да помислиш и ще видиш, че не е добре. Кой ще ме ограничи кога да ида да си купя мляко, хляб, защо? Ако е друго дискриминация веднага... Вече не знаеш в колко да тръгнеш, 13:30 часа е удобно. Но ако нямаш хляб на обяд какво ще ядеш? Да се помисли и за младите и за старите... Има пенсионери от селата, те като дойдат няма автобуси постоянно. От Бойница няма автобус... Ползвам това предимство, но ограничението е за по-младите."


Припомняме, че часовете за пазаруване бяха променени след недоволство от страна на възрастните хора, които изтъкнаха, че предишните указани часове рано сутрин от от 8:00 до 10:00 часа са крайно неподходящи и крият рискове за тяхното здраве, особено в студените месеци от годината. На редовния брифинг за разпространението на заболяването днес, здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че се мислят нови промени относно "зелените коридори".

Вижте още

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43