Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удобство или пречка са "зелените коридори" за пазаруване

Снимка: Радио ВИДИН

Вече близо седмица действат новите указани часови интервали за пазаруване. Заповедта на здравния министър гласи - в часовете между 13:30 и 16:30 часа в магазините за хранителни стоки да не се допускат хора под 65 годишна възраст. Аптеките пък не допускат под 65 годишни в обектите си, в часовете между 8:00 и 10:00 часа и 13:30 и 16:30 часа. Идеята на "зелените коридори" е осигуряване на безопасно пазаруване на пенсионерите във връзка с усложнената епидемична обстановка, заради COVID-19. Помагат или пречат на хората часовите диапазони, въпросът остава дискусионен сочи анкета на Радио ВИДИН:

"За мен са удачни часовете. И аз съм пенсионерка, но с тези пенсионери никой не може да се разбере. Купувах си банани и една пенсионерка близко, трябва да се спазва дистанция. По-добре да си пуснат хората да си пазаруват по всяко време... Имам час за лекар от 11:30 часа, после трябва да чакам аптеката от 13:30 часа. Не е удобно... Разбиха следобедния сън на пенсионерите. Те тогава след ядене обичат да си лягат. Аз съм живял в чужбина и спазвам всички норми. Сега ги спазвам и тук, но и пенсионерите трябва да ги спазват... Само да помислиш и ще видиш, че не е добре. Кой ще ме ограничи кога да ида да си купя мляко, хляб, защо? Ако е друго дискриминация веднага... Вече не знаеш в колко да тръгнеш, 13:30 часа е удобно. Но ако нямаш хляб на обяд какво ще ядеш? Да се помисли и за младите и за старите... Има пенсионери от селата, те като дойдат няма автобуси постоянно. От Бойница няма автобус... Ползвам това предимство, но ограничението е за по-младите."


Припомняме, че часовете за пазаруване бяха променени след недоволство от страна на възрастните хора, които изтъкнаха, че предишните указани часове рано сутрин от от 8:00 до 10:00 часа са крайно неподходящи и крият рискове за тяхното здраве, особено в студените месеци от годината. На редовния брифинг за разпространението на заболяването днес, здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че се мислят нови промени относно "зелените коридори".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50