Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човешките и Божиите планове

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да обикваме небесното и вечното, т.е., да живеем с всичко така, щото то да ни носи близост и радост със и във Бога.

"Безумнико, нощес ще ти поискат душата, а това що си приготвил, кому ще остане? Тъй бива с тогова, който събира имане за себе си, а не богатее в Бога". (Лука 12: 20-21)

"От както съществува света, мнозина са страдали и страдат от болезнена жажда за имоти, и за големи богатства. Нерядко тази жажда достига огромни размери. Малцина за съжаление разбират и приемат истината, че земните блага са им потребни, за да се нахранят, облекат и да бъдат под покрив. Мнозина надценяват земното, като забравят смъртта и задгробната участ. Забравят евангелските думи: "Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?" /Мат. 16:26/

Човек се ражда на земята, за да се подготви за вечен живот, а Бог по невидими и видими начини съдейства на всеки от нас да постигне спасение, като ни подлага на множество изпитания. Чрез богатството на едни и немотията на други, чрез здравето на едни и недъзите на други, чрез разума на мъдрите и невежеството на неограмотените Бог изпитва и едните, и другите и вижда кой на какъв дух служи, в кого има смирение, любов и страх Божий. Ето защо богатият е длъжен да сподели имота си с бедни, ученият чрез знанието и мъдростта си да назидава и ограмотява невежите, а здравият да помага и да работи за нуждаещите се и болните.

Днешното свето Евангелие от св. ев. Лука ни разказва за размишленията и мечтите на един богат човек, чиято реколта била много голяма и той се чудел какво да направи с нея.

Нека да се пазим от примките на седемте смъртни гряха. Да не се грижим какво да ядем и да пием. "Душата не струва ли повече от храната?" /Мат.6:25/. "Защото всичко това търсят езичниците…" /Мат. 6:31/ Нека работим усърдно върху душите си, да се обогатяваме с добродетели и да се усъвършенстваме духовно. В отвъдното ще занесем единствено богатството, което сме припечелили с пост, покаяние, молитви и сълзи. Само това богатство ще ни оправдае пред Твореца в деня на всеобщата разплата.

И тъй, нека да се пазим от сребролюбието и да се стараем да богатеем в Бога, за да придобием вечния живот в дома на нашия Небесен Отец. Амин!"

В рубриката "Съвременна Библия" - ден след празника Въведение Богородично имаме чудесен повод да отворим дума отново за семейството. Библията ни показва, че семейството е Божия идея. Бог дава Ева на Адам, за да може Адам да обича някой друг повече от себе си. Това се случва, но само до грехопадението. Тогава Адам започва да обвинява всичко и всички. Той започва да обича себе си повече от Бога и повече от Ева. И ето ни днес! Хората, които обичат преди всичко себе си се опитват да имат семейства. Резултатите са плачевни. Някой трябва да ни каже да спрем! Някой трябва да ни каже, че така не може! Човекът, който обича преди всичко себе си ще трябва да се върне при Бога и най-после да се научи да обича някой друг повече от себе си.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30