Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

3
Снимка: фейсбук група Бъди добър! Прави добро!

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат. Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!", където пускат постове от какво се нуждаят, за да могат желаещи да изпратят необходимото и по този начин, да помонат на крайно нуждаещите се. В момента групата се е захванала с две благотворителни коледни кампании - "Подари Коледа на дете в нужда" и "Подари Коледна вечеря на човек в нужда". Целта е да се съберат коледни украшения и подаръци за деца от 7 до 15 годишна възраст, както и хранителни продукти, необходими за коледната трапеза, за самотно живеещи възрастни хора и многодетни семейства от община Враца, сподели правещата добро Мая Методиева

"Тази година сме организирали две Коледни кампании. Едната е за събиране на хранителни продукти, за самотно живеещи възрастни хора и многодетни семейства, който живеят в изключително лоши социални и битови условия. Целта ни, чрез тази кампания е, да им осигурим продуктите необходими за Коледната трапеза. Втората наша инициатива е насочена към децата. В нея всеки може да се включи, като подари своята стара коледна украса или закупи подарък, за дете на възраст от 7 до 15 години. Ще го помолим да го опъкова в подаръчна хартия, да ни го изпрати. Ние имаме списъци вече подготвени, както на семейства, така и на деца."

Групата "Бъди добър! Прави добро!" има изградена мрежа от нуждаещи се, която постоянно расте, както и над 150 редовни дарителя, без чиято помощ няма как да се справят. Информация, за нуждаещи се от помощ, събират от кметовете и кметските наместници, обясни Мая Методиева

"Имайки предвид и положението в страната, нуждаещите се растат с всеки изминал ден. Колкото и хранителни продукти и подаръци да съберем, те ще намерят своя притежател. В едно от училищата, което ще посетим са 80 деца и това е едно училище в едно село. Имаме още 21 села, които да обикаляме. Ние имаме горе-долу изготвен списък от предишни наши кампании, но винаги се свързваме с кметски наместници и кметове по населените места. Те ни насочват, защото те най-добре знаят, кои хора найстина са в нужда. Повече ниформация всеки може да намери на нашата фейсбук страница, на посечения адрес. Оставила съм и моят личен телефон. Всеки, който има въпроси относно, какво да съдържа хранителния пакет или към какъв подарък да се насочи, може да се свърже с мен по всяко едно време."

За първи път от групата ще предложат на желаещите да помогнат на децата в нужда, да го направят чрез изпращане на смс на стойност от 1 лев, добави още Мая:

"Другият начин, по който могат да се включат, е нещо ново за нашето сдружение. Може би до края на седмицата всеки, който желае да включи в нашата коледна кампания за деца в нужда, може да го направи чрез DMS номер, с СМС на стойност 1 лев. Убедена съм, че кампанията ще е доста ефективна, защото по Коледа всички отваряме сърцата си."

Всички събрани хранителни продукти, коледни украшения и подаръци ще бъдат  раздадени в периода от 20-ти до 23-ти декември, за да може на Коледа, всяка една трапеза да е пълна и всяко едно дете, да намери своя подарък под елхата.

Повече за девте коледни кампании чуите в звуковия фаил,

Галерия

Вижте още

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30