Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

3
Снимка: фейсбук група Бъди добър! Прави добро!

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат. Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!", където пускат постове от какво се нуждаят, за да могат желаещи да изпратят необходимото и по този начин, да помонат на крайно нуждаещите се. В момента групата се е захванала с две благотворителни коледни кампании - "Подари Коледа на дете в нужда" и "Подари Коледна вечеря на човек в нужда". Целта е да се съберат коледни украшения и подаръци за деца от 7 до 15 годишна възраст, както и хранителни продукти, необходими за коледната трапеза, за самотно живеещи възрастни хора и многодетни семейства от община Враца, сподели правещата добро Мая Методиева

"Тази година сме организирали две Коледни кампании. Едната е за събиране на хранителни продукти, за самотно живеещи възрастни хора и многодетни семейства, който живеят в изключително лоши социални и битови условия. Целта ни, чрез тази кампания е, да им осигурим продуктите необходими за Коледната трапеза. Втората наша инициатива е насочена към децата. В нея всеки може да се включи, като подари своята стара коледна украса или закупи подарък, за дете на възраст от 7 до 15 години. Ще го помолим да го опъкова в подаръчна хартия, да ни го изпрати. Ние имаме списъци вече подготвени, както на семейства, така и на деца."

Групата "Бъди добър! Прави добро!" има изградена мрежа от нуждаещи се, която постоянно расте, както и над 150 редовни дарителя, без чиято помощ няма как да се справят. Информация, за нуждаещи се от помощ, събират от кметовете и кметските наместници, обясни Мая Методиева

"Имайки предвид и положението в страната, нуждаещите се растат с всеки изминал ден. Колкото и хранителни продукти и подаръци да съберем, те ще намерят своя притежател. В едно от училищата, което ще посетим са 80 деца и това е едно училище в едно село. Имаме още 21 села, които да обикаляме. Ние имаме горе-долу изготвен списък от предишни наши кампании, но винаги се свързваме с кметски наместници и кметове по населените места. Те ни насочват, защото те най-добре знаят, кои хора найстина са в нужда. Повече ниформация всеки може да намери на нашата фейсбук страница, на посечения адрес. Оставила съм и моят личен телефон. Всеки, който има въпроси относно, какво да съдържа хранителния пакет или към какъв подарък да се насочи, може да се свърже с мен по всяко едно време."

За първи път от групата ще предложат на желаещите да помогнат на децата в нужда, да го направят чрез изпращане на смс на стойност от 1 лев, добави още Мая:

"Другият начин, по който могат да се включат, е нещо ново за нашето сдружение. Може би до края на седмицата всеки, който желае да включи в нашата коледна кампания за деца в нужда, може да го направи чрез DMS номер, с СМС на стойност 1 лев. Убедена съм, че кампанията ще е доста ефективна, защото по Коледа всички отваряме сърцата си."

Всички събрани хранителни продукти, коледни украшения и подаръци ще бъдат  раздадени в периода от 20-ти до 23-ти декември, за да може на Коледа, всяка една трапеза да е пълна и всяко едно дете, да намери своя подарък под елхата.

Повече за девте коледни кампании чуите в звуковия фаил,

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30